Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Adrian Vasilescu: Factori din piata vor sa vanda mai scump si fac zgomot

Recentele cresteri de preturi la carburanti si alimente sunt generate de "factori din piata care vor sa vanda mai scump". Declaratia a fost facuta de consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu, potrivit Agerpres. Acesta a precizat ca in lunile urmatoare preturile se vor regla in functie de cerere si oferta. "Scumpirile de la carburanti si alimente sunt un zgomot de fond pe care il fac toti cei interesati sa creasca pretul. (...) In fiecare inceput de an, cei care vand fac zgomot, anunta cresteri de preturi”, a spus Vasilescu. Cresterea preturilor la oua, aliment a carui pondere are o influenta semnificativa in cosul de calcul al inflatiei, este considerata o situatie "normala" de consilierul guvernatorului BNR, iar pretul acestora influenteaza evolutia inflatiei, in special in trimestrul al doilea. Adrian Vasilescu a apreciat, pe de alta parte, ca Romania a intrat in Uniunea Europeana cu un standard scazut al economiei si al nivelului de viata al populatiei si nu este de parere ca tara a fost saracita de actuala criza economica. Presedintele OMV Petrom, Mariana Gheorghe, declara, recent, ca "in cazul Petrom, in 2011, a fost inregistrata o crestere in lei de 25% la motorina si de 22% pentru benzina", iar compania va continua aceasta politica de crestere moderata a preturilor. Saptamana trecuta, atat Petrom cat si Rompetrol au anuntat scumpirea carburantilor.

G20 pregateste pentru luna aprilie un pachet de salvare a zonei euro de 2 trilioane dolari

Principalele economii ale lumii au decis duminica, la intalnirea G20 din Mexic, sa pregateasca pentru urmatoarea adunare din luna aprilie, un pachet international de salvare a zonei euro de aproape 2 mii de miliarde de dolari. Germania a sustinut ca decizia va fi luata in martie, masura fiind considerata esentiala de guvernele G20 drept conditie inainte de angajarea unor fonduri suplimentare pentru Fondul Monetar International. Acesta reprezinta cel mai curajos efort din 2008 pana acum, cand grupul a creat un pachet de o mie de miliarde de dolari pentru combaterea efectelor crizei financiare asupra economiei globale, cea mai mare parte a fondurilor fiind constituite atunci in rezerve suplimentare pentru FMI, scrie Reuters. Ministrul britanic de finante, George Osborne, a declarat ca nu vor fi acordate resurse aditionale Fondului, pana cand statele din zona euro nu isi amplifica propriile eforturi de a opri contagiunea. Daca liderii europeni vor aproba combinarea Fondului European de Stabilitate Financiara cu Mecanismul European de Stabilitate, Uniunea Europeana ar putea crea o plasa de siguranta de 1.000 miliarde de dolari, care ar putea incuraja alte state G20 sa accepte solicitarea FMI pentru finantare suplimentara de 500-600 miliarde de dolari.

Wolfgang Schauble critica ideea de a "injecta bani la nesfarsit" in pietele financiare

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a criticat ideea de a "injecta bani la nesfarsit" in sistemul financiar al Zonei Euro pentru a ajuta statele aflate in dificultate. "Toate acestea nu vor ajuta tarile sa-si depaseasca problemele pe termen lung si sa revina calmul pe piete", a avertizat oficialul. Potrivit acestuia, injectarea de capital "ar crea o demotivare pentru tari in continuarea reechilibrarii si a reformelor si nu ar imbunatati perspectivele economice ale Zonei Euro". Germania se opune celor care, precum Statele Unite, propun ca Banca Centrala Europeana sa cumpere mai multe obligatiuni pe piata datoriilor.

Lodgy va avea patru airbag-uri in dotarea standard, o premiera in gama Dacia. ESP va fi optional

Dacia a anuntat ca masina de familie Lodgy va dispune de patru airbag-uri in echiparea standard, o premiera pentru masinile marcii. Sistemul de control electronic al stabilitatii va fi optional si, precum restul automobilelor Dacia, Lodgy va avea trei ani garantie sau 100.000 km. Pe langa cele patru airbag-uri, Dacia Lodgy va mai avea in dotarea standard si ABS cu Asistenta la Franarea de Urgenta, la fel ca alte modele precum Sandero sau Duster. In materie de siguranta, masina dispune de trei scaune cu sistem de prindere pentru scaune speciale pentru copii, se arata intr-o analiza 0-100.ro.