Banca Mondiala: China a atins un "punct de cotitura" in dezvoltarea sa economica
Cea de-a doua economie mondiala trebuie sa faca reforme semnificative pentru a evita o incetinire brusca a economiei, in particular sa-si reduca ponderea sectorului de stat si sa puna capat situatiilor de monopol din sectoarele strategice, au apreciat expertii.
Dupa ce a atins in medie o rata de crestere anuala de 10% in ultimii 30 de ani, modelul de crestere chinez, bazat pe investitii si export, nu mai este sustenabil, a afirmat presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, la prezentarea studiului ”China: 2030”, desfasurata la Beijing.
“Necesitatea reformelor este indiscutabila pentru ca statul chinez este acum la o rascruce de drumuri in ceea ce priveste dezvoltarea sa. Modelul de crestere actual al tarii nu este sustenabil. Nu exista timp pentru a astepta ce se poate intampla, este timpul pentru a anticipa si a te adapta la aceste mari schimbari de pe scena internationala si in economiile mondiale si nationale”, a spus Zoellick.
Raportul a fost sustinut si de catre vicepresedintele Xi Jinping si de catre vicepremierul Li Keqiang, care ar trebui, in situatia in care nimic dramatic nu se va intampla, sa succeada actualului presedinte al Chinei, Hu Jintao, si primului ministru, Wen Jiabao, atunci cand procesul de succesiune politica va fi finalizat, in martie 2013.
Probabil, concluziile raportului pregatit de Banca Mondiala si de catre Centrul de Cercetare pentru dezvoltare al guvernului, vor fi intampinate cu rezistenta puternica din partea celor care profita de actualul model, a avertizat Zoellick.
De asemenea, Liu Shijin, vice-ministrul centrului de cercetare, considera ca reformele vor fi necesare pentru economia chineza, care a crescut cu 9% anual si isi va incetini ritmul de crestere in jurul a 5-6 procente in urmatorii 20 de ani.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Constat cu amuzamnet cum tovarasii prochinezii din Romania au si inceput sa intre in fibrilatie pe forumuri. Iata-i si pe-aici cum combat cu manie proletara impotriva Bancii Mondiale si a FMI! Sunteti de rasul curcilor mai tovarasi, mai!!! Pe bune.
In ~ 5 ani o sa avem un trend invers. Facilitatile de productie se vor reintoarce in europa si in state, iar China va ramane doar o uriasa piata de desfacere. Banii din partea aia de lume se vor reintoarce la radacini.
niste rataciti.