BNR: Evolutia sistemului bancar in 2011. Care sunt afacerile pe care bancile le percep cu cel mai mare risc?

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 27 februarie 2012, 16:43 Economie | Finanţe & Bănci


În anul 2011, numarul institutiilor de credit s-a restrâns la 41 de unitati (de la 42 în 2010), ca urmare a transferarii activitatii sucursalei Anglo-Romanian Bank Ltd. catre BCR (cu efecte statistice si asupra evolutiei capitalizarii segmentului sucursalelor straine), se arata intr-o analiza a sistemului bancar facuta de Banca Nationala.

 • În ansamblu, capitalul social/de dotare al institutiilor de credit s-a situat la 18,3 miliarde lei la sfârsitul anului 2011, în crestere fata de finele anului 2010 (cu 4,7 la suta în termeni reali), exclusiv pe seama evolutiilor sectorului privat.
 • Cu toate ca în general bancile nu au operat modificari de capital, s-au consemnat unele miscari mai ample atât în sens pozitiv, în scopul mentinerii adecvarii capitalului ca urmare a deteriorarii calitatii portofoliului de credite, cât si negativ – pentru acoperirea pierderilor.
 • Activul bilantier agregat net al sistemului bancar a crescut marginal (0,4 la suta în termeni reali), însumând 354 miliarde lei la sfârsitul anului 2011, pe fondul reluarii activitatii de creditare. 
 • Comportamentul investitional al bancilor a ramas însa prudent, mentinându-se preferinta pentru titluri de stat, mai temperata însa comparativ cu anul 2010 (rata anuala reala de crestere a acestor achizitii s-a diminuat de circa 8 ori pâna la 7,5 la suta).
 • O contributie negativa a continuat sa revina contului de numerar si plasamente la bancile centrale, consecinta a diminuarii volumului rezervelor minime obligatorii; ponderea acestora a ramas însa semnificativa, reflectând cerintele de natura prudentiala.
 • Pe partea surselor de finantare, se remarca si reluarea timida a activitatii de economisire, în timp ce intrarile de capital s-au mentinut robuste si în aceasta perioada. În anul 2011, creditele neperformante si-au majorat ponderea în portofoliul bancilor, fapt care a condus la o noua intensificare a ritmului de crestere a provizioanelor constituite; aceasta evolutie a afectat performanta sectorului bancar, care a înregistrat pierdere si în acest an.
 • Dupa doi ani de scadere, în anul 2011 stocul creditului acordat sectorului privat a fost superior cu 3,3 la suta în termeni reali nivelului înregistrat la sfârsitul anului 2010.
 • În anul 2011, creditul acordat firmelor s-a majorat în termeni reali cu 7,4 la suta (fata de -0,4 la suta la sfârsitul anului 2010), bancile favorizând în general finantarea pe termen scurt a companiilor mari. În ceea ce priveste segmentul populatiei, dinamica anuala reala a ramas negativa.
 • În consecinta, ecartul dintre ponderea detinuta de societatile nefinanciare în creditul privat total si cea aferenta populatiei a continuat sa se largeasca (pâna la 6,5 puncte procentuale în favoarea sectorului corporatist).
 • Restrângerea creditului acordat populatiei si în anul 2011 s-a datorat exclusiv creditului de consum (-6,4 la suta, dinamica anuala reala), ponderea acestuia în total credit de retail reducându-se astfel cu înca 3,5 puncte procentuale (pâna la 59,5 la suta). Merita însa mentionat faptul ca viteza de scadere a creditului de consum s-a atenuat de circa 3 ori fata de sfârsitul anului 2010.
 • În ceea ce priveste creditul ipotecar, dinamica anuala reala s-a mentinut pozitiva (11,8 la suta), fiind sustinuta în mare masura de derularea programului Prima Casa.
 • Preferinta pentru valuta a populatiei a ramas prioritara, mai ales în cazul creditului ipotecar (95,5 la suta). De altfel, dominanta creditului în valuta a continuat sa se manifeste la nivelul întregii economii. Comparativ cu anul 2010, ponderea acestei componente s-a mentinut relativ neschimbata (circa 63 la suta), pe fondul evolutiilor pozitive ale ambelor tipuri de credite (avans real de 2,3 la suta în cazul creditului în lei, respectiv crestere de 6,3 la suta a creditului în valuta).
 • Din perspectiva surselor de finantare, gradul de acoperire a creditelor în valuta cu depozite în valuta a continuat sa se deterioreze, tendinta fiind mai accentuata pe segmentul companiilor (de la circa 32 la suta la sfârsitul anului 2010 pâna la 27 la suta în 2011).
 • În ceea ce priveste structura pe scadente, anul 2011 a consemnat o crestere accelerata a creditului pe termen scurt (12,3 la suta, fata de -7,3 la suta la sfârsitul anului 2010, variatii anuale reale), bancile preferând promovarea acestui tip de credit, probabil si ca urmare a mentinerii discrepantei între maturitatile surselor de finantare (în general depozite pe termen scurt) si scadenta creditelor (preponderent pe termen lung).
 • În consecinta, ponderea creditului pe termen scurt a acumulat aproximativ 2 puncte procentuale, ajungând la 23,8 la suta în total credit acordat sectorului privat. Bancile au favorizat de asemenea finantarea companiilor mari, IMM-urile fiind percepute cu un grad de risc mai mare. Din perspectiva sectorului economic finantat, segmentul constructiilor si cel imobiliar au continuat sa fie considerate ca având cel mai ridicat risc de credit.
 • Sectorul bancar românesc s-a confruntat si în anul 2011 cu un mediu economic dificil (accentuat în ultima parte a perioadei de tensiunile legate de criza internationala a datoriilor suverane), înrautatirea indicatorilor de risc de credit conducând la noi injectii de capital sau, în unele cazuri, la utilizarea capitalului social pentru acoperirea pierderilor.
 • Mentinerea tendintei descendente a ratei generale de risc (pâna la 43 la suta) reflecta însa preferinta bancilor pentru investitiile mai putin riscante (titluri de stat), cu efecte adverse asupra indicatorilor de profit, date fiind randamentele în scadere asociate unor astfel de investitii. Aceasta evolutie, pe de o parte, si cresterea efortului de provizionare indus de majorarea activelor neperformante, pe de alta parte, au condus la înregistrarea unor noi pierderi la nivelul sistemului bancar. În consecinta, indicatorii de profitabilitate au ramas în teritoriu negativ si în anul 2011.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3674 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  primele decizii irevocabile clauze abuzive (Marţi, 28 februarie 2012, 9:55)

  BNR.... [anonim]

  practicate de catre unele banci (BCR, Vksbank).
  BNR trebuie sa ia o pozitie ferma impotriva acelor banci - sunt zeci/sute mii de astfel de contracte standard impuse clientilor de catre bancile sus mentionate.
  BNR trebuie sa oblige aceste banci sa modifice rapid acele clauze si sa nu se ajunga la sute/mii de astfel de procese in instante + executari silite urmare a ILEGALITATILOR comise d ecatre banci.
  Fara incredere sistemul bancar nu poate functiona iar autoritatea de supraveghere si reglementare este BNR


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by