Ministerul Finanţelor a vândut luni certificate de trezorerie cu scadenţa la şase luni in valoare de o jumatate de miliard de lei, oferta bancilor depasind 2,5 miliarde lei. Performanta este considerata de dealeri ca fiind foarte buna, randamentul (5,22%) fiind sub valoarea dobanzii cheie a BNR- 5,5%.

MFP a programat pentru luna februarie şapte licitaţii prin care intenţiona să atragă 5 miliarde lei, însă a împrumutat 8,32 miliarde lei.

La sfarsitul lunii ianuarie, bugetul consolidat a inregistrat un surplus de 0,2% din PIB. Aceeasi performanta a fost inregistrata in prima luna a anului 2011 si de obicei, ianuarie este o luna in care se inregistreaza surplusuri bugetare deoarece cheltuielile se situeaza sub nivelurile medii, asadar nu este o surpriza.

"Accelerarea cresterii veniturilor (pana la 11,3% in termeni anuali in ianuarie de la 4% in T4 11) provine in principal de la majorarea accizelor pentru tigari si motorina, in timp ce cresterea altor categorii importante de venituri au ramas in cel mai bun caz neschimbate fata de nivelurile din T4 11", se arata intr-un raport ING.

Usor negativ, mentioneaza Raportul citat, este faptul ca nivelul cheltuielilor a inregistrat o crestere de 10,6% comparativ cu aceeasi luna a anului 2011 si ritmul de crestere a cheltuielilor s-a situat cu 8pp peste nivelul din T4 11. Atat cheltuielile de personal si cele de asistenta sociala au inregistrat un ritm de crestere mai alert, de 8% si respectiv 5%, fata de 4% si aproape 0% in T4 11.

Ratele de dobanda pe termen scurt s-au repozitionat mai sus la 2,8% in prima zi a noii perioade de constituire a rezervelor, in timp ce ratele pentru scadente mai lungi au ramas aproape neschimbate. Ratele la o luna s-au tranzactionat la 2,7% si cele cu scadente de pana la un an au fost cotate sub 3,6%.

In cadrul ultimei licitatii programate in februarie, MF intentioneaza sa emita certificate de trezorerie cu scadenta de sase luni in valoare de 0,5 miliarde lei. Atragerea sumei anuntate este suficienta pentru ca diferenta dintre valoarea titlurilor emise si a celor ce ajung la scadenta in februarie sa depaseasca valoarea acestui indicator de 5,3 miliarde lei inregistrata in ianuarie. Ne asteptam ca cererea sa fie buna si randamentul mediu s-ar putea situa in jur de 5,5%.

Astfel, MFP a împrumutat în acest an 18,2 miliarde de lei, depăşind programul anunţat pentru primul trimestru. De asemenea, Finanţele au împrumutat în ianuarie 1,5 miliarde de dolari, în prima emisiune pe piaţa din SUA din ultimii 16 ani.