​Guvernul Cehiei va propune un mix de limitare a cheltuielilor si crestere a taxelor, pentru a atinge obiectivul de a reduce dimensiunea deficitului bugetar in anul 2012, a mentionat ministrul de finante Miroslav Kalousek, citat de Bloomberg.

Coalitia de guvernare va propune o scadere cu 23,6 miliarde de coroane (1,2 miliarde de dolari si in jurul a 0,9 miliarde de euro) a cheltuielilor guvernamentale, pentru a se asigura ca statul va respecta planul de reducere a deficitului in anul 2012, odata cu scaderea ratei de crestere economice.

Guvernul trebuie sa economiseasca 42,2 miliarde de coroane anul viitor si 84,4 miliarde de coroane in 2014, a adaugat Kalousek. Noile legi vor fi introduse pentru a limita deficitul si guvernul va propune inghetarea pensiilor intre 2013 si 2015.

De asemenea, guvernul intentioneaza si renuntarea la unele beneficii sociale, taieri din costurile cu administratia si cresterea taxei pe valoare adaugata la 20% pentru cele mai multe din bunuri. In plus, taxa pe electricitate va fi dublata si guvernul va introduce o taxa pe emisiile de dioxid de carbon provenite de la folosirea pacurei si a carbunelui.

Vor fi vizate si taxele pe veniturile personale, care vor creste de la 15 la 16 procente, in timp ce salariile mari vor fi supuse unei taxe temporare de 31%, al carei nivel va creste la 32% in 2014 si 2015.