Cancelarul german Angela Merkel s-a adresat luni parlamentului german pentru aprobarea celui de-al doilea pachet de salvare destinat Greciei, spunand ca orice alta alegere este "iresponsabila", iar riscurile unui posibil faliment al statului elen sunt "incalculabile", informeaza AFP.

"Riscurile provenite de la cazul Greciei sunt incalculabile'', a mentionat cancelarul in fata Bundestagului, camera inferioara a parlamentului german. Bundestagul trebuie sa isi dea acordul pentru cel de-al doilea ajutor oferit Atenei, stabilit de catre ministrii de finante din zona euro saptamana trecuta.

''Nimeni nu poate anticipa consecintele asupra economiei Germaniei, Italiei, Spaniei, asupra zonei euro ca intreg si asupra intregii lumi'' daca Grecia ar intra in faliment, a adaugat cancelarul.''Nu pot sa ma aventurez, juramantul meu imi interzice'', a mentionat.

Cancelarul conservator a recunoscut ca ''drumul care se deschide acum in fata Greciei este lung si prezinta cu certitudine multe riscuri''. ''Nimeni nu poate da garantii pentru un succes 100%''.

Ministrul de finante al Germaniei, Wolfang Schauble, a avertizat printr-o scrisoare adresata parlamentarilor ca nu va fi, probabil, ultima data cand acestia se vor uita la cazul grecilor.

Bundestagul va trebui sa voteze si un al treilea pachet pentru Grecia, a prezis Peer Steinbrück, care face parte din opozitia social-democrata, in cadrul dezbaterii parlamentare de luni.

In timp ce nemultumirea din propria tabara creste (conservatorii CDU/CSU si liberalii din FDP), cancelarul a reafirmat ca guvernul sau nu vede ''nevoia unei dezbateri asupra cresterii resurselor financiare din Fondul European de Stabilitate Financiara, viitorul Mecanism European de Salvare''.

Ea a avertizat ca ar trebui sa se astepte acest moment pana la aflarea rezultatelor operatiunii de reducere a datoriei Greciei si apoi sa se emita o opinie finala in aceasta privinta.

UPDATE: Bundestagul a aprobat, cu larga majoritate, pachetul de ajutor pentru Grecia.