Trezoreria a trimis un ordin catre Barclays solicitand plata unor taxe datorate statului in valoare de 500 milioane lire sterline, suma pe care banca a incercat initial sa evite sa o plateasca, relateaza BBC. Barclays a fost acuzata de catre Directia de Venituri si Vami a Marii Britanii de proiectarea si utilizarea a doua scheme prin care a intentionat sa evite plata unor taxe substantiale.

Guvernul a facut un pas neasteptat prin introducerea legislatiei retroactive pentru a stopa aceasta evitare agresiva a taxelor din partea institutiilor financiare. Regulile fiscale forteaza banca sa informeze autoritatile cu privire la planurile sale. Guvernul a inchis schemele pentru a recupera 500 de milioane de lire din pierderile fiscale si poate asigura in viitor plati in valoare de un miliard de lire provenite din mai multe taxe.

Barclays afirma ca a fost surprinsa de reactia Trezoreriei in ceea ce priveste cele doua scheme, care, sustine ea, sunt asemanatoare celor care erau folosite si de alte banci.

La anuntul amenzii, secretarul Trezoreriei, David Gauke, a precizat ca banca nu ar fi trebuit inca de la inceput sa foloseasca aceste scheme de evitare a platilor catre stat.

"Banca a adoptat Codul bancar de practica fiscala prin care se angaja ca nu va evita plata taxelor (...) Noi nu luam cu usurinta decizia de astazi, insa potentialele pierderi fiscale din aceasta schema si istoria unui abuz anterior in aceasta zona arata ca exista circumstante prin care decizia de schimbare a legilor cu efect complet retroactiv este justificata", a afirmat Gauke.

Intr-una din aceste scheme, Barclays pretinde ca nu ar trebui sa plateasca taxele corporative pe profitul obtinut din rascumpararea propriilor IOU (I own You - datorii detinute care nu implica in mod necesar o valoare monetara, dar care pot implica alte produse).

O sursa din Trezorerie a sugerat ca scoaterea imediata in afara legii a schemei fiscale va aduce guvernului incasari de alte 2 miliarde de lire sterline care, altfel, ar fi fost pierdute. Barclays a prezentat cele doua scheme autoritatilor fiscale, sub legislatia existenta, inca din 2004.

Oricine, atat banca, avocat, contabil sau consilier fiscal, care planuieste astfel de scheme de evitare a platii taxelor, este obligat sa anunte autoritatile fiscale despre acest plan la cateva zile de la utilizare sau de la vanzarea sa catre clienti. Mai mult de 2.000 de astfel de scheme au fost descoperite in ultimii 8 ani.

Codul bancar de taxare a fost prima oara introdus de guvern in iunie 2009. Acesta urmareste rapoartele bancilor mari care folosesc la scara larga scheme de evitare a taxarii, implicand tranzactii complexe si instrumente financiare.

Codul - care a fost sprijinit si de catre coalitia de guvernare venita anul urmator - solicita bancilor semnatare sa faciliteze observarea taxelor si a obligatiilor fiscale ale clientilor acestora. Se mentioneaza ca bancile nu ar trebui sa foloseasca vreun mijloc prin care sa evite taxele, atat pentru ele, cat si pentru clientii acestora. Codul bancar a fost semnat de 15 dintre cele mai mari banci din Marea Britanie.