​Irlanda va organiza referendum pentru noul tratat fiscal european, a anuntat premierul Enda Kenny marti, acesta fiind primul vot popular pe acest plan din regiune, relateaza Reuters.

"Poporul irlandez va fi intrebat daca autorizeaza ratificarea tratatului de stabilitate european", a spus Kenny parlamentului.

Luni, presedintele francez Nicolas Sarkozy a anuntat ca, daca va fi reales, nu va mai desfasura referendumul asupra noului tratat al Uniunii Europene privind stabilitatea bugetara si guvernanta economica.

Liderii statelor membre UE intentioneaza sa semneze in martie tratatul fiscal propus de Franta si Germania si aprobat pe 25 ianuarie. Tratatul va impune sanctiuni automate asupra tarilor care depasesc limitele bugetare precizate de tratat si trebuie introdus in legislatia nationala la nivel de Constitutie sau legislatie echivalenta.

La sfarsitul lunii ianuarie, statele Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii si a Republicii Cehe, au adoptat un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificata a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar.

Acest acord va impune regula unui deficit maxim 3% din PIB si a unei datorii publice de cel mult 60%, cu mecanisme automate de conformare si sanctionare.