Romania a redeschis marti emisiunea de obligatiuni in dolari pe zece ani pe piata din SUA, cu un cupon de 6,75%, anuntand un randament indicativ de 6,5%, relateaza Mediafax.

Potrivit unui ordin al ministrului Finantelor Publice, valoarea indicativa este intre 500 milioane dolari si un miliard de dolari.

Romania a emis la finalul lunii ianuarie pe piata din SUA obligatiuni pe 10 ani in valoare de 1,5 miliarde dolari, la un randament de 6,875%.

Titlurile au fost vandute cu un cupon de 6,75%, iar cu discountul acordat randamentul total ajunge la 6,875%.

Cererea pentru obligatiuni a totalizat aproape 7 miliarde de dolari, fiind cea mai mare suma subscrisa pe piata de dolari pentru o tara din Europa Centrala si de Est.

Dupa o absenta de 16 ani de pe piata americana, Romania a avut nevoie de doua road-show-uri pentru a convinge investitorii in dolari ca a adoptat masurile de ajustare pe care restul tarilor abia acum le discuta, ceea ce s-a tradus intr-un interes foarte mare pentru titlurile romanesti.

Aranjorii principali ai emisiunii sunt Citi, Deutsche Bank si HSBC.

Potrivit strategiei MFP, in 2012 vor fi atrase imprumuturi de pe pietele externe de aproximativ 2,5 miliarde de euro.

Guvernul a aprobat la mijlocul anului 2010 programul de emisiuni MTN pe piata internationala pe o perioada de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. In prima emisiune a programului, Finantele au atras la inceputul lunii iunie a anului trecut 1,5 miliarde euro din vanzarea de obligatiuni pe cinci ani la un randament de 5,29%.