Uniunea Europeana ar trebui sa numeasca un comisar european pentru Grecia, insarcinat cu supravegherea reconstructiei tarii, a declarat Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrup (grupul ministrilor de finante din Zona Euro), intr-un interviu acordat cotidianului german Die Welt, relateaza Reuters.

Juncker a precizat pentru publicatia germana ca propunerea sa este diferita de cea facuta la sfarsitul lunii ianuarie, cand mai multe tari din Zona Euro, printre care si Germania, au inaintat ideea desemnarii unui comisar pentru buget, care sa aiba control asupra deciziilor bugetare luate de guvernul grec, propunere respinsa la acea vreme de guvernul de la Atena pe motiv ca nu este dispus sa primeasca ordine cu privire la cheltuielile bugetare ori valoarea taxelor.

"As favoriza ideea unui comisar european a carui misiune sa fie construirea structurii economiei grecesti", a declarat Juncker.

"Nu este vorba despre «un comisar pentru buget», ci un comisar pentru constructie, care sa adune la un loc toate competentele Comisiei UE cu privire la Grecia", a explicat Juncker adaungand ca persoana in discutie ar lucra indeaproape cu comisarul european pentru afaceri economice si monetare Olli Rehn.

Parlamentul grec a aprobat, marti seara, o noua serie de reduceri bugetare cerute de creditorii Greciei in schimbul noului plan de ajutor financiar, potrivit numaratorii oficiale a voturilor. O majoritate de peste 202 deputati din totalul de 283 care au participat la vot au aprobat reduceri ale cheltuielilor in valoare de 3,2 miliarde de euro pentru 2012, a anuntat presedintele de sedinta Grigoris Niotis.

Noile economii bugetare erau conditia fixata de creditorii tarii pentru acordarea unui al doilea imprumut de 130 de miliarde de euro, care se adauga stergerii unor datorii de 107 miliarde de euro in curs de parafare cu creditorii privati ai Greciei. Atena trebuie sa ramburseze obligatiuni in valoare de aproape 15 miliarde de euro care ajung la termen la 20 martie, ceea ce statul nu poate face fara asistenta financiara.