ANAF a publicat procedura de indreptare a erorilor din declaratiile fiscale in cazul depunerii unei declaratii rectificative

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 1 martie 2012, 9:47 Economie | Finanţe & Bănci


In cazul depunerii unei rectificative ce diminueaza obligatia initiala, se calculeaza efectiv dobanzi si penalitati de intarziere la debit pentru perioada intarziata, fata de procedura anterioara ce calcula penalitati si dobanzi pana la data depunerii declaratiei rectificative, se arata in Ordinul ANAF (nr. 144 din 10 Februarie 2012, publicat in M.Of. 137/29.02). "Observam ca de fapt se ajunge la o situatie normala, se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere numai la debitul datorat pentru perioada intarziata la plata. Fapt ce se aplica si impozitelor declarate in mod corect, dar platite cu intarziere", explica pentru HotNews.ro Adrian Benta, consultant fiscal la Bentaconsult.

Procedura este adoptata avand in vedere situatia prin care contribuabilul din initiativa proprie, conform art. 84 din Codul de procedura fiscala, decide sa depuna declaratii rectificative cu privire la sume datorate bugetului, declarate initial, intr-o perioada anterioara iar ulterior a constatat ca acestea au fost declarate eronat.

Procedura urmareste ambele situatii posibile: cand in urma rectificarii sunt diminuate sumele declarate ca datorate la buget, declarate initial si cand in urma rectificarii sunt majorate impozitele si taxele datorate la buget, declarate initial.

Esenta procedurii consta in modul de calcul si perioada pentru care se calculeaza dobanzile si penalitatile de intarziere, pentru aceste rectificari.

  • In cazul diminuarii obligatiei
In cazul in care in urma unei rectificari, se diminueaza obligatia declarata initial, dobanzile si penalitatile de intarziere se calculeaza numai pentru obligatia rezultata dupa corectare sau modificare, incepand cu ziua scadentei si pana la data platii efective, mai spune Benta.

Noutatea consta in aceasta procedura, ca in cazul depunerii unei rectificative ce diminueaza obligatia initiala, se calculeaza efectiv dobanzi si penalitati de intarziere la debit, pentru perioada intarziata, fata de procedura anterioara ce calcula penalitati si dobanzi pana la data depunerii declaratiei rectificative.

Practic, chiar daca debitul a fost diminuat s-au generat cheltuieli accesorii in mod automat pentru suma mai mare pana la data rectificarii.

Observam ca de fapt se ajunge la o situatie normala, se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere numai la debitul datorat pentru perioada intarziata la plata. Fapt ce se aplica si impozitelor declarate in mod corect, dar platite cu intarziere.

Procedura adopta si partea tehnica de realizare a acestei situatii, stabilind in sarcina autoritatii fiscale, modul de aplicare:
- se adopta formularul decizie de impunere ca urmare a rectificarii;
- decizia se comunica contribuabilului interesat, conform procedurii existente.

Daca in urma rectificarii rezulta sume achitate in plus, acestea se compenseaza, din oficiu sau la cerere (dupa caz) cu alte obligatii bugetare.
  • In cazul rectificarii cu majorare obligatiei
In cazul in care un contribuabil depune o declaratie rectificativa prin care se majoreaza sumele datorate la buget, declarate initial, dobanzile si penalitatile sau celelalte cheltuieli accesorii se calculeaza de la data scadentei initiale pana la data stingerii (platii) debitelor, arata consultantul fiscal consultat de HotNews.ro.

Si in aceasta situatie este adoptata procedura tehnica de generare in sistemul informatic al autoritatii fiscale, a sumelor datorate bugetului. Se utilizeaza aceleasi formulare, prezentate anterior si se comunica contribuabilului.

Termenul de plata al accesoriilor si subliniem numai pentru accesorii:

- 05 a lunii urmatoare cand decizia de impunere a fost comunicata in perioada 1-15 din luna curenta;
- 20 a lunii urmatoare, cand decizia de impunere a fost comunicata in perioada 15-30 a lunii curente.
In subsidiar, de actul normativ, amintim urmatoarele:

 a) termenul in care se poate depune o cerere de corectare a platilor, cand acestea au fost facute in conturi bugetare eronate este de 5 ani, conform art. 114 alin. (6) din Codul de procedura fiscala, incepand cu anul urmator celui in care s-a efectuat plata;

 b) se pot rectifica numai impozite si taxe declarate initial, in termenul de depunere a declaratiei. Cele ce au fost omise la declarare, trebuie sa urmeze procedura de declarare cu intarziere, mai spune proprietarul Bentaconsult;

 c) in cazul in care s-a inceput un control al autoritatii fiscale, nu se pot depune declaratii rectificative.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18089 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by