De Martisor, rezervele internationale ale Romaniei valorau 37,82 miliarde de euro

de DP     HotNews.ro
Joi, 1 martie 2012, 13:40 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu
Foto: Agerpres

La 29 februarie 2012, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 33,38 miliarde de euro, fata de 32,69 miliarde euro la 31 ianuarie 2012, se arata intr-un comunicat remis joi de catre Banca de emisiune. Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4,435 miliarde euro. Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 29 februarie 2012 au fost de 37,82 miliarde euro, fata de 37,08 miliarde euro la 31 ianuarie 2012.
Vezi aici cum se iau deciziile in Sedintele ​Comitetului de Administrare a rezervelor internationale- CARI

Platile scadente in luna martie 2012 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 139,5 milioane euro.

In cursul lunii au avut loc urmatoarele operatiuni:

 • Intrari de 1 436 milioane euro, reprezentand alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice (inclusiv emisiunea de obligatiuni denominate in dolari americani a Ministerului Finantelor Publice de 1 123 milioane echivalent euro), modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele.
 • Iesiri de 745 milioane euro, reprezentand plati din contul Comisiei Europene, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.
 • Daca BNR ar tine o rezerva prea mare, ar aparea intrebarea de ce are nevoie de ea
Guvernatorul Mugur Isarescu declarase anterior ca daca banca centrala ar tine o rezerva prea mare, ar aparea intrebarea de ce are nevoie Romania si insista sa tina rezerva, care acopera 12-13 luni de importuri, sub forma de cash, cu o rasplata slaba. "S-ar fi intrebat daca Romania ascunde ceva, o frica, un eventual default, o problema de maturitati neasezate bine in timp", a spus Isarescu.
rezerva de aur 1929-1938
Foto: Hotnews


Rezervele valutare internationale ale Romaniei nu mai au nevoie neaparat sa creasca, in conditiile in care se situeaza la un nivel confortabil, a mai explicat guvernatorul BNR. El a precizat ca trebuie sa renuntam la ideea potrivit careia este bine doar daca rezerva valutara internationala a tarii creste.

In ce priveste rezervele de aur ale statelor din regiune, guvernatorul a mentionat ca rezerva de aur a bancii centrale a Bulgariei este de 39,8 tone, a celei din Letonia - de 7,8 tone, a Lituaniei - de 5,9 tone, din Polonia - de 103 tone, iar a Slovaciei - de 31,7 tone, in conditiile in care rezerva de aur a Romaniei este de 103,7 tone.

Isarescu a mai atras atentia ca Romania are chiar un nivel ridicat al rezervei de aur, cel putin prin comparatie cu tarile din regiune, mai ales ca Polonia are o populatie dubla fata de cea a Romaniei si o rezerva de aur aproape egala cu a noastra.

"Rezerva internationala a Romaniei nu trebuie sa creasca. Anumite fluctuatii in sus si in jos sunt absolut normale. Stabilizam rezerva in functie de foarte multi alti indicatori", a spus Isarescu. Guvernatorul a mai vorbit
practici administrare aur
Foto: Hotnews
despre castigul din administrarea rezervelor internationale, care "a scazut dramatic din 2008 in 2009 si in 2010 si mai mult".

"Dobanzile pe plan international au scazut foarte mult, am scazut si noi si aceasta se reflecta in rentabilitatea Bancii Nationale", a comentat Isarescu. El a mai vorbit despre ideea potrivit careia rezerva valutara ar trebui sa acopere importurile de bunuri si servicii ale tarii timp de 3 luni, pentru un nivel optim, si a explicat ca, din acest punct de vedere, Romania ar trebui chiar sa mai scada rezerva, deoarece poate fi considerata excedentara.
 • La ce e folosita rezerva internationala a Romaniei?
Scopul rezervei internationale a Romaniei este onorarea plăţilor aferente obligaţiilor externe ale statului român, asigurarea credibilităţii ţării, fluidizarea împrumuturilor externe, limitarea vulnerabilităţii externe (absorbţia şocurilor
randamente comparate
Foto: BNR

financiare adverse în perioade de criză sau în situaţia restrângerii accesului la pieţele internaţionale de capital), consolidarea credibilităţii politicii economice, a politicii monetare şi a celei de curs de schimb, inclusiv prin posibilitatea intervenţiei în sprijinul monedei naţionale si acumularea de avuţii pentru generaţiile viitoare şi pentru a face faţă unor şocuri exogene neprevăzute.

Rezerva valutara este utilizata pentru rambursarea împrumuturilor externe contractate de statul român, a dobânzilor şi comisioanelor aferente. De asemenea, mai este utilizata pentru onorarea obligaţiilor externe rezultate din garanţiile emise de Guvernul României, sub forma participaţiilor Romaniei la organismele internaţionale, pentru plata comisioanelor şi spezelor aferente operaţiunilor de administrare a rezervei, pentru rambursări către băncile comerciale în limita rezervelor minime obligatorii deţinute de acestea sau pentru vânzarea de valută pe piaţa valutară interbancară.
 • Fructificarea rezervei internationale
Conform practicii internaţionale, valutele sunt menţinute la bănci centrale din străinătate, emitente ale valutelor respective (în cazul euro, bănci centrale din Eurosistem) sau la alte instituţii financiare internaţionale.

Stocul de aur este păstrat parţial în cadrul Băncii Naţionale a României, parţial la alte bănci centrale.

Conform standardelor FMI, menţinerea rezervei valutare în ţară ar determina pierderea calităţii acesteia de rezerve internaţionale.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

928 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  :( (Joi, 1 martie 2012, 14:55)

  bancherul [anonim]

  Cam putin...

  Asta spune multe, printre altele, si despre competitivitatea economiei romanesti.

  O economie dominata de lohn-uri, definita de sclavia moderna a angajatilor cu salarii 150-200 EURO/luna, impregnata de coruptia generalizata si sufocata de fiscalitatea tembela.

  Sad, but true!
 • 0 (2 voturi)    
  de unde avem atat cascaval,ca vacile-s putine (Joi, 1 martie 2012, 16:03)

  duca gabriel [anonim]

  in conditiile in care ne aflam ,in 1990,adica rezerve,,, 0 absolut....! perfect, desăvârșit cu -0 zic eu?! cum se face? CĂ dupa 22 de ani avem aproape 40 de miliarde de coco. incerc sa raspund------- La inceputul anului 2000, rezervele internationale ale BNR (valute plus aur) s-au situat la peste 2,6 miliarde dolari, iar la inceputul acestui an, conform ultimului comunicat al BNR, acestea au fost de 35.947 milioane euro. Deci cam tot de prin 2000 au inceput sa dispara bisnitzari de pe strazi, afacerea find preluata de BNR.IN 12 ani au reusit sa stranga 30 de miliarde? Cu un stat falimentar care a cheltuit in toti acesti ani mai mult decat a avut.nenea Mugur incoltea cam de trei ori pe an,de craciun de pasti si-n august,cand romani se intorceau acesa .erau perioadele cind leul devenea smecher se APRECIÁ cateodata chiar cu 20% pentru ca apoi, cand negrii se intorceau inapoi la plantatii.sa-si revina. ca boxer-ul din pumni. cam 20 de miliarde sunt banii la fraieri care muncesc in strainatate+20 24% t.v.a. la aproare 100miliarde introduse in tara, asta inseamna ca am fost jecmaniti cu 45 de miliarde in 10 ani ...cei 4 milioane de romani se vor intoarce acasa mai devreme sau mai tarziu. Vor fii ,oameni noi emancipatii cu alte idei cu alte dorinte nu vom mai pune botul la un pui 1kg de zahar 1km de faina.
 • 0 (0 voturi)    
  un pic despre mugurei (Joi, 1 martie 2012, 23:37)

  amza pelea [anonim]

  si toate cele zise mai sus de colegii de forum de fapt se trag si dintr-o politica fiscala lipsita de orice creativitate, inteligenta si buna cuviinta pt inovatia & exportul & industria romaneasca.

  isarescu e orice dar nu departe de cauzele care provoaca spaime economice in romania.

  malpraxis-ul intentionat nu se pedepseste ?
  si e si cu continuitate... asa vreo cateva zeci de ani...

  ia sa vedem de sunt cenzurat.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by