Nu. Peak oil a avut loc pentru majoritatea tarilor producatoare, este un lucru discutabil daca a avut loc pentru intreg globul. Orice om rational intelege ca planeta este finita si ca exista un moment in care productia este maxima, dupa care aceasta scade gradual, scrie Dan Selarupe blogul lui.

Conceptul vine de la geologul Hubbert, dar expresia este a lui Colin Campbell, din 2001, se poate spune ca este omul care a convins lumea ca peak oil exista. Nu toata lumea, exista si pareri diferite, cele mai multe fara niciun temei stiintific ci mai mult politic si ideologic. Aveti aici un articol care explica, oarecum, de ce subiectul e evitat de politicieni.

Realitatea subiectului este data de "raportul Hirsch" al Departamentului pentru Energie al Statelor Unite (asta e o varianta prescurtata) - 2005, raportului Bundeswehr (armata germana) - 2010, sau acest raport, care sta la baza cartii Peeking the Peak Oil. Pentru o informare rapida si constanta asupra domeniului energetic exista site-ul The Oil Drum.

In abordarea subiectului, in ultima vreme, tema s-a schimbat de la negarea totala a fenomenului la aruncarea acestuia intr-un viitor foarte greu de precizat. De asemenea, o tehnica de evitare a subiectului este prezentarea unor tehnologii "minune", salvatoare, care practic fac discutia inutila.

Hubbert a prezis in 1956 ca maximul productiei de petrol in US (fara Alaska) o sa fie la inceputul anilor 70 (a fost in 73), Campbell a prezis ca peak oil-ul mondial o sa aiba loc in 2007. O sa vedem cat de aproape a fost de realitate.

Care este subiectul discutiei?

Subiectul este crude oil (petrol), nu intra, pe moment, in discutie ceilalti combustibili lichizi (gaze lichefiate - GPL, biocombustibili, alte tipuri de combustibili). Pentru a ascunde realitatea, in ultima perioada, s-a trecut de la petrol l-a combustibili lichizi, vom vedea ca este o amestecare a "merelor" cu "perele" in scopul mentinerii aparentelor.

Pentru a intelege de ce nu trebuie sa amestecam diferitele tipuri de combustibili trebuie sa aducem in discutie notiunea de EROEI (raportul intre energia obtinuta si energia investita). Fiecare tip de combustibil are un EROEI diferit.

Acesta este primul motiv pentru care biocombustibilul, cu un EROEI intre 1 si 3, nu trebuie pus langa petrolul uzual, care are un EROEI in jur de 15. Un al doilea motiv este ca la volume egale energia continuta este diferita. Un litru de GPL are doar 70 de procente din energia continuta intr-un litru de petrol.

Aceste doua diferente nu sunt niciodata expuse publicului, pastrandu-se astfel impresia unei substituiri perfecte intre petrol si alte tipuri de combustibili lichizi.

Pentru a avea o viziune corecta asupra evolutiei productiei ar trebui sa folosim ca masura energia neta continuta in productia combustibilii lichizi. Asta ar presupune scaderea energiei consumate pentru obtinerea combustibililor si inlocuirea volumului cu energia continuta.

Aceasta ultima imagine nu tine cont de EROEI, doar de continutul de energie. Se poate spune ca suntem pe un platou al productiei de energie sub forma combustibililor lichizi.

In concluzie, este foarte greu de estimat daca peak oil a fost atins, cel mai probabil da, candva in perioada 2005 - 2011. Este mult mai putin importanta productia efectiva (cea care apare in toate graficele) decat energia neta obtinuta, aceasta din urma fiind aproape imposibil de aflat.

Ceea ce este indiscutabil este ca productia de energie din combustibili lichizi per capita este in scadere. De partea cealalta a balantei este folosirea mai eficienta. Acesti doi factori; cresterea populatiei si a eficientei putem considera ca se anuleaza. Avem o crestere a populatiei de 1,1 procente anual si o crestere a eficientei de 1,2 procente anual (ambele cifre sunt aproximative). E destul de greu de prevazut care din cele doua cresteri o sa prevaleze in anii care vin.

De ce este atat de importanta productia de petrol, care e legatura cu criza economica si alte povesti in episodul urmator.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Selaru