- Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
- Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori.
- Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate.
Gabriel Biris a discutat cu grupul de bloggeri economici despre fiscalitatea "inteligenta" si alte teme legate de taxe si impozite

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
As dori sa-l intreb pe Dl Biris daca ar fi dispus sa abordeze un proces legislativ sau judiciar impotriva sistemului bancar in forma actuala, in vedere segregarii prin lege pe teritoriul Romaniei a activitatii bancilor care se ocupa de depozitarea banilor si a celor care ofera credite pentru investitii, in sensul garantarii 100% a depozitelor la vedere. Principiul rezervei fractionare de bani practicat acum nu este nici moral, si nu ar fi nici legal, fara complicitatea fatisa dintre stat si sistemul bancar ( inplicit BNR ), fiind evident printr-un studiu obiectiv ca aceasta este cauza problemelor cu care se confrunta sistemul financiar si social actual. Statul nu ar putea sa fure din bunastarea cetatenilor atat de mult daca nu ar fi sistemul bancar in forma actuala, deci asta ar fi "o speta" de zile mari pentru un avocat "de zile mari" cum este Dl Biris, pe care il salut foarte respectuos.
Alta "speta" ar fi abrogarea "legal tender" pentru moneda RON pe teritoriul Romaniei, astfel incat romanii sa-si poata economisi banii si sa foloseasca orice moneda doresc, inclusiv aur si argint. Astfel am lua din mainile statului si painea si cutitul si am deveni o democratie si o republica in adevaratul sens al cuvantului, nu un fascism deghizat in stat social cum avem acum...
Multumesc !
Ionel
Iar cu separarea bancilor de investitii de cele comerciale chiar nu ai nimerit-o pentru ca in Romania nici nu avem banci de investitii. Asta este un subiect in SUA si UK (cauta pe net Glass - Steagal Act), in Europa mai putin.
Ca toate bancile acorda credite de investitii (sau altfel de credite) folosind banii din depozite este chiar modelul de business al bancilor.
Ce vor face bancile "care se ocupa cu depozitarea" cu banii din depozite ? (in afara de a-i garanta 100% !) Iar bancile care dacu credite (de investitii, ma rog) de unde vor lua bani ?
Asta cu legal tender suna interesant intr-o discutie de cafenea dar nimeni nu stie ce efecte ar aparea in practica.
Imagineaza-ti ca trece legea asta si a doua zi nimeni nu mai vrea sa-ti dea o paine decat daca platesti in aur. Ce faci, scoti verigheta de pe deget si ceri restul ? Dar daca esti inainte de salariu si te bazai pe limita de pe card ?
Fascism deghizat in stat social ? De acord. Stii tu o forma de guvernare mai buna ? Poti sa aduni trei vecini de pe scara ca sa te sustina ? Esti bun ! Fa un partid !
Mama voastra de intelectuali !
In momentul in care am scris acele intrebari m-am uitat pe ceea ce am scris si cred ca invitatii vor descoperi ca sunt niste intrebari foarte profunde, "cu bataie lunga", referitor si la cazul Ordonantei 50, care a consfintit "pe fata" cardasia dintre banci si stat...Deci, domnule "comantator", tin sa te anunt ca intrebarile pe care le pui ( "de unde iau bancile bani de credite?"; "ce faci, scoti verigheta de pe deget" ) denota ca esti un tip foarte superficial, altfel ai fi avut deja raspunsul la aceste intrebari, daca bineinteles ti-ai face timp sa mai si citesti altceva decat WSJ si Reuters... canale de stiri care sunt atat de "obiective" incat de 1 an de zile nici nu mentioneaza, de exemplu, ca exista o persoana gen Ron Paul, care tocmai l-a depasit pe Obama in sondaje ca popularitate in cursa pt presedintele SUA...."Mainstream media" atat de afara, cat si de la noi incepe sa semene cu o varianta a "Scanteia" de pe vremea raposatului...Get it ? ( nu prea cred )
Un sistem bancar de acest gen nu ar putea sa functioneze fara bani cu valoare intrinseca, deci mi-as acoperi costurile partial din sporirea puterii de cumparare a respectivilor bani pe perioada depozitului la vedere.
daca ai incasat pretul facturat nu ar trebui sa ai o problema cu tva-ul.
daca ai facturat cu tva si nu ai incasat: ai o problema de cash flow (si nu de profit sau pierdere)
Deci, pana la un punct, tva-ul incasat va fi scazut de tva-ul cumparat. Dar de la un punct incolo, tva-ul va inceta sa poata fi dedus, tocmai datorita cheltuielilor cu tva nedeductibil, de care-ti vorbeam mai sus. Astfel se ajunge la o situatie paradoxala, in care trebuie sa platesc din ceea ce nu am. Pana la urma, profitul este baza din care platesc si tva-ul, fiindca de unde altundeva sa am bani? Si atunci, daca profitul este, sa zicem, de 1000 lei pe un an intreg, iar tva-ul 2000 lei (fiindca nu l-am putut deduce), de unde scot eu diferenta de 1000 lei? Asta e intrebarea. Măcar impozitul este procent din profit, adică se pliază la realitate. Tva-ul nu face acest lucru, astfel încât are puterea de a semna sentinţa unei firme (şi a unor locuri de muncă). Îl rog pe Dl. Biris sa ne ofere un raspuns. De exemplu, de ce salariile şi taxele către stat nu au tva deductibil? Într-o firmă, cheltuiala cu salariile şi taxele este foarte mare. Multumesc.
TVA-ul pe care ai impresia ca il platesti tu, de fapt il plateste clientul tau. Tu doar il colectezi de la el si il predai statului, facand o intermediere. In niciun moment acela nu e banul tau, nu reprezinta parte din valoarea marfii, e doar o taxa platita de clientul tau statului, nu tie!
In imensa confuzie a majoritatii asociatilor in SRL-uri in ce priveste buzunarul personal si buzunarul firmei, nu-i de mirare ca se confunda buzunarele si in materie de persoana, firma, stat, iar lucrurile merg romaneste.
Oricum, daca ai impresia ca firma ta are probleme din pricina TVA-ului, cauta in alta parte, schimba administratorul, sau fii mai competitiv in raport cu concurenta.
Problema este urmatoarea: in toate retelele comerciale exista bauturi alcoolice al caror pret de vanzare este mai mic decat acciza si TVA-ul aplicat la acciza aferent.
Cu alte cuvinte, in mod evident exista la vanzare in Metro, Selgros, s.a.m.d. bauturi alcoolice pentru care in mod evident nu s-a platit acciza pentru ca se vand sub acciza aplicabila + TVA-ul aplicabil.
Consecinta este aceea ca nu doar ca cei care evazioneaza nu platesc ci, mlt mai pervers, cei care platesc sunt inlaturati de pe piata.
Aceeasi problema a existat la tigari si a fost admirabil solutionata prin impunerea pretului minim la tigari, solutie care a izolat problema in sensul in care a minimizat efectul anticoncurential al evaziunii.
Care este motivul pentru care nu se aplica solutia pretului minim la alcool avand in vedere ca daca acciza este 10 lei si cineva vinde acel produs cu 9 lei il inlatura din piata pe comerciantul cinstit care niciodata nu va putea vinde sub 11 lei ?
Daca prin vreun miracol moralo-legalistico-justitiaro-militiano-fiscal se vor putea creste substantial preturile la alcool in paralel cu reducerea evaziunii, asta suna perfect. Efectul conjugat ar fi reducerea consumului, ceea ce nu poate avea decat efecte pozitive pe toate planurile vietii economico-sociale romanesti. Minus cel al incasarilor bugetare.
Presupunand insa ca mai e vreme si de alte intrebari (articolul de joi, 1 martie 14:19, e usor confuz, face vorbire de faptul ca bloggerii s-au intalnit deja cu Gabi Biris vineri, 2 martie, 16:30... dar asta e, o fi avand si lexe dreptatea lui), intrebarea mea e una aproape meschina.
Mai nou Gabi Biris e membru al Noii Republici ("NR"), calitate in care maine (sambata 3 martie, ca sa eliminam orice neclaritate) urmeaza sa dezvaluie Pactul Fiscal pe care NR il va propune alegatorului roman.
Insa evenimentul respectiv e pe bani. Taxa de participare nu e uriasa, dar am totusi o oarecare neliniste principiala la gandul ca tot eu trebuie sa platesc ca sa aflu cum si cu cat are de gand viitorul partid de guvernare sa ma taxeze.
Asa incat intrebarea mea (v-am avertizat ca o sa fie meschina!!!) e simpla -- Pactul Fiscal cu pricina o sa devina public, in toata splendoarea lui, dupa Adunarea Nationala NR de sambata, sau va trebui sa mai contabilizez si-o taxa de participare la capitolul parafiscalitate, ca sa aflu ce ma asteapta?
Cred ca o problema destul de mare exista in Romania la nivelul platirii/colectarii de taxe si lipsa unui mediu economic competitiv ca rezultanta directa. Ca sa dau un exemplu practic, pe o strada cu 5 restaurante daca toti fac evaziune fiscala mai mult sau mai putin, un competitor nou intrat pe piata e practic obligat sa faca acelasi lucru, cateodata chiar impotriva vointei lui, pt ca altfel nu ar fi competitiv. In acelasi timp unul dintre proprietarii unui restaurant nu poate sa se extinda, sa-si mai deschida inca unul, doua sau zece noi restaurante in alte cartiere, pt ca asta ar insemna sa nu aiba controlul absolut asupra business-ului si sa delege o buna parte din operatiuni. In felul asta el va trebui sa plateasca impozit peste tot, sa declare tot, si fiecare restaurant individual al sau va avea dezavantaj competitiv pe fiecare piata.
1. Ce parere are dl Biris despre introducerea in lege a obligativitatii platii tuturor angajatilor prin cec/ prin banca. Si interzicerea tuturor firmelor sub 50 de angajati de a accesa credite de la banca daca nu dovedeste cu acte de la garda financiara ca a obtinut profit operational in exercitiul financiar precedent. La fel si in cazul consumatorilor, nici un imprumut dat de banca doar pe baza de gaj si fara proven capacity.
O astfel de masura ar incuraja consolidarea si extinderea firmelor existente in detrimentul firmelor de buzunar si cu practici ilegale, fapt care ar crea un progres garantat in economie.
2. Ce crede despre ideea ca in Romania sa fie, concomitent, majorat impozitul pe proprietate, salariul minim pe economie si scazut TVA. Nivelul de 24% indeamna/ obliga pe multi sa fenteze plata impozitelor. In acelasi timp, este imposibil sa fentezi taxele pe proprietate, mai ales daca pui in lege ca statul are senioritate asupra proprietatii fata de toti ceilalti creditori existenti. Am avea mult mai putina evaziune fiscala astfel.
Exemplu
Daca o familie detine doua imobile atunci cei de la Impozite ii obliga pe cei doi contribuabili sa plateasca impozitul majorat pentru al doilea imobil deoarece se considera ca primul apartine amindoura (50%-50%) si al doilea la fel. Daca cei doi contribuabili divorteaza formal si unul ia un imobil si al doilea va detine al doilea imobil atunci cei doi contribuabili nu vor plati impozitul majorat cu o suma substantiala (in acest moment 165%).
Daca familia detine 3 imobile situatia este si mai defavorabila in sensul discriminarii (300%) iar in cazul a patru imobile (400%)-cind de fapt daca divorteaza ar plati doar 165% pentru cel de-al doilea imobil pentru fiecare contribuabil.
Eu consider ca pentru eliminarea acestei discriminari, a celor casatoriti, care si-au intemeiat o familie pe care Constitutia scrie ca o "ocroteste" , ar fi trebuit trecut in codul fiscal ca in cazul celor casatoriti acestia pot trece un imobil sau altul pe numele unui singur membru al familiei in calitate de contribuabil cu numar de rol separat.
VA ROG SA-MI CONFIRMATI DACA SI DVS CONSIDERATI CA ESTE UN ABUZ, O DISCRIMINARE SAU ESTE UN ABUZ DOAR AL UNOR PRIMARII.
1.EXISTA CAI PENTRU EVITAREA ACESTEI DISCRIMINARI FARA SA DIVORTEZI ?
2. CUM SE POATE ATACA IN INSTANTA ACEST ABUZ : PROCES ? CONSILIUL NATIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINARII ? CINE TREBUIE SA INITIEZE ACTIUNEA? ASOCIATIA FAMILIILOR CU MAI MULTE IMOBILE?
Va multumesc.
Probabil ca asa a inteles guvernul menirea lui, sa stoarca de la cetateni bani pana ies prin strada. Aia cu masinile au reusit.
Nu ma deranjeaza sa platesc taxe si impozite, mi se par firesti intr-un stat modern. As vrea doar sa fie corecte si sa stiu unde se duc. Am intrebat cind plateam taxele si mi s-a spus ca se varsa in bugetul general. Asta ca sa fie cheltuiti de un dobitoc pe ceasuri de aur de un milion de euro.
2. Exista vreo sansa ca in anul 2012 sa scada CAS-ul la angajator (pana si FMI-ul recunoaste ca CAS-ul este prea mare in Romania) ?
Trebuie marit pragul salariului minim pentru asta ?
3. Care ar fi masurile imediat aplicabile de fiscalizare "inteligenta" pe care le-ati implementa daca de maine ati fi ministru de finante ?
1. au aparut clarificari legislative care sa detalieze modul de aplicare in cazul terenurilor construibile?
2. au aparut clarificari mai precise referitoare la definirea terenurilor considerate construibile?
Intre SRL din Romania si centru se semneaza un contract de 100 euro/ora/
Profitul din Romania=0
Profitul de la centru=300
Impozitul pe profit se plateste in alta parte pentru o activitate desfasurata pe teritoriul Romaniei, cu resurse romanesti. Daca s-ar impozita local, probabil ca bugetul tarii noastre ar creste semnificativ.
Ce putem face pentru a combate astfel de pratici?
Multumesc!
referitor la intrebarea contribuabilor cu doua sau mai multe proprietati imobiliare discriminati pe motiv ca sunt casatoriti dl. biris nici nu a avut radbare sa asculte intrebarea reluata de dvs in cadrul discutiei. dinsul a fost mai mult interesat sa-si promoveze cartea aparuta in ianuarie.
dinsul a raspuns ca nu e de acord cu impozitarea in plus pentru a doua , atreia etc proprietate imobiliara.
dar eu nu contest aceasta decizie a guvernului. este dreptul guvernului sa o dea daca asa crede de cuviinta. ceeace contest eu este modul ei de aplicare. si anume contribuabilii casatoriti sunt obligati sa-si imparta imobilele in fractii ajungind astfel sa plateasca mai mult decit daca nu ar fi casatoriti.e o chestiune de aplicare discriminatorie a unei legi.
la aceasta intrebare daca poate sa ne raspunda dl. avocat biris.