"In momentul de fata, taxa cu cel mai aberant design este impozitul pe cladiri. Se face diferenta intre persoane fizice/persoane juridice nu intre locuinte/ spatii comerciale. Daca o cladire este detinuta azi de o persoana fizica, va plati un leu. Daca maine aceeasi cladire trece pe firma, se va plati intre 30 si 100 de lei. Ceea ce e aberant", a explicat Gabriel Biris intr-o discutie cu grupul de bloggeri.

Gabriel BirisFoto: Hotnews

Vezi mai jos ce crede Biris despre reforma sistemului de pensii, relaxarea fiscalitatii si impozitarea muncii.

  • Sistemul de pensii e o uriasa schema Ponzi inventata de Bismark intr-un alt context social, cand populatia traia putin si se nasteau multi copii. Prin urmare, in sistem exista “fresh blood” mai mult decat era necesar. Noi avem o masa mare de pensionari ale caror pensii trebuie platite. Trebuie sa fim rezonabili. Daca ne uitam si la alte tari, vedem ca ceva ne lipseste: plafonarea bazei de calcul a tuturor contributiilor sociale. Plus o baza larga de impozitare. Contributiile astea se bazeaza si pe principiul solidaritatii sociale. Dar solidaritatea asta sociala nu functioneaza ca la manele- fara numar. Daca e neplafonata nu este acceptata, iar orice politica sociala ca sa aiba succes, trebuie sa fie acceptata. Si atunci pun un plafon la faza de calcul a acestor contributii la un plafon rezonabil astfel incat principiul solidaritatii sa nu se translateze in jefuirea celor harnici.
  • Plafonul trebuie sa fie suficient de jos ca sa ii stimuleze pe cei care muncesc si castiga mult, dar nu atat de jos incat sa distruga echilibrul bugetar. La noi, in cea mai prudenta abordare posibila, luand numai un potential de largire a bazei de impozitare de 30-35%, din cele 600.000 de PFA si profesii liberale care plateau si platesc destul de putin. Un plafon la 3 salarii medii, adica undeva la 1500 de euro ar adduce circa doua miliarde de lei in plus.
  • Cred ca TVA ar trebui redus la un nivel in trei trepte: 20%, 10% si 5%. De asemenea, trebuie eliminate exceptiile fiscale.
  • Salariile de peste 6000 de lei sunt cam 40.000 in toata tara adica foarte putin.
  • In 2007 erau 132.000 de companii cu un singur angajat care probabil si-au infiintat firma doar pentru a-si incasa salariile.  Veniturile lor au fost de 17,2 miliarde de lei. Daca faci impartirea iti da un salariu de vreo 2800 de euro. Contributiile trebuie asezate rezonabil si eliminate exceptiile. Exceptiile creeaza frustrare si lipsa coeziunii sociale.
  • Eu sunt de partea celor harnici. Inainte de 2005, doar munca era impozitata. Castigurile de capital erau impozitate cu: 0 %- speculatiile imobiliare, 1%- cele de pe bursa si 5% impozitele pe dividend. Grila progresiva a fost aplicata strict la munca. Cum se construieste clasa medie, supraimpozitand-o?
  • La noi nu s-a luat de la cei bogati, ci de la cei care castigau putin peste medie. Cei care castigau foarte mult cunosc metode prin care sa plateasca Statului extrem de putin.

Vezi aici care sunt primele masuri pe care le-ar lua Gabriel Biris daca ar fi ministru de finante.

  • Cand spunem ca cineva e platitor de TVA intelegem ca e platitor la buget, adica are dreptul sa isi deduca TVA. Neplatitorii de TVA nu inseamna ca nu platesc TVA ci ca nu-l deduc. Ei sunt end-useri. Problema vine din evaziunea fiscala. Daca ne uitam ca TVA aduce 8% din PIB, adica un sfert din venitri, in total frauda fiscal sumele provenind din frauda de TVA isi dubleaza ponderea. Vina este si a legislatiei europene. Americanii nu au introdus TVA probabil ca nu de prosti. Care ar fi echivalentul sistemului american in SUA? Taxarea inversa in sistemul business-to-business. Sistemul se aplica atunci cand avem o tranzactie intracomunitara. Sa dau un exemplu: daca un agricultor din Timis vrea sa isi cumpere un tractor cu 10.000 de euro, el poate sa il cumperede la Szeged, unde plateste 10.000 de euro plus zero TVA ca se aplica taxarea inversa, sau il poate cumpara de la Arad. Plateste 12.400 de euro. Oare de unde isi va cumpara tractorul?
  • TVA a fost conceput de catre francezi pentru a lua de la fiecare jucator de pe lant cate o bucatica. In asa fel incat daca un jucator da faliment, Statul sa piarda doar bucatica corespunzatoare.

N. red.: Gabriel Biris s-a alaturat incepand de sambata, 3 martie, formatiunii "Noua Republica".