Dupa un 2011 in care cererea pe piata birourilor a crescut pe seama companiilor din pharma si IT care s-au extins, anul 2012 ar putea consemna un numar semnificativ mai redus de spatii livrate, se arata intr-un raport al britanicilor de la compania Frank Knight. Potrivit companiei britanice, in 2011 piata de birouri din Capitala a fost axata pe zonele periferice (70%), si cate 25% in zona centrala si semi-centrala.

Descarca din atasament documentul integral sau citeste in text principalele estimari din raport

Oferta, in 2011

  • În 2011, pe piata din Bucuresti au fost livrate doar 115.000 mp de spatii clasa A, ducand volumul total la aproape 1.63 milioane mp.
  • Peste 70% din spaţiu a fost livrat la periferie, în timp ce in zonele semi-centrale si centrale au inregistrat cate 25% din livrari. Acest lucru a fost posibil datorita celor doua proiecte mari - Swan Office Park si Platinum Business & Convention Center, în partea de nord a oraşului, acestea acoperind împreună aproximativ 60% din oferta noua.
  • Un singur proiect la scară mare a fost livrat în zona centrală, Crystal Tower. Toate aceste trei proiecte sunt clădiri verzi certificate. Aceasta denotă o schimbare evidentă în comportamentul dezvoltatorilor şi o orientare mai puternica spre dezvoltare durabilă şi spre economisirea energiei.
  • Recesiunea globală a continuat să afecteze chiriaşii şi proprietarii deopotrivă. Finanţarile bancare au devenit chiar mai dificile si s-au reflectat în lipsa de proiecte noi finanate.
  • Doar patru proiecte de mari dimensiuni sunt în prezent în construcţie, cu termene de livrare în a doua jumatate a acestui an sau in prima jumatate din 2013: AFI Europe, care va livra prima fază a AFI Business Park, în vara anului 2012l. Parcul de afaceri va consta din cinci turnuri de birouri, cu o suprafaţă închiriabilă de 70.000 mp. Celelalte proiecte sunt Sky Tower (37.000 mp GLA), prima faza a Hermes Business Campus (18.000 mp GLA) şi Proiectul Expozitiei (15.000 mp GLA).

Cererea

  • Tranzacţiile încheiate pe parcursul anului 2011 au cuprins un total de peste 240.000 de mp, adica o crestere de 7%, comparativ cu 2010. 
  • Există doi factori principali care contribuie la acest lucru- piata pharma si IT, care isi extind activităţile lor în piaţa locală. Având în vedere lipsa de spaţiu disponibil în centrul oraşului dar si chiriile mari, cele mai multe companii au preferat periferia.
  • Chiriile pentru birouri au rămas stabile, menţinandu-se la acelaşi nivel din ultimele 18 luni, fără fluctuaţii majore.

Prognoze, estimari:

  • Furnizarea de spatii noi de birouri pentru 2012 va fi semnificativ mai redusa decât în ​​anii precedenţi.
  • Dezvoltarea imobiliară si noile proiecte de infrastructură vor influenţa evoluţia pietei. Deschiderea podului Basarab, împreună cu livrarea în viitor a pasajului Pipera va uşura traficul şi va îmbunătăţi accesul catre aceste zone, prin urmare clădirile situate în locaţii din apropiere ar putea deveni mai atractive.
  • Ca o consecinţă directă a climatului economic actual, sectorul bancar este încă reticent in a finanţa sectorul imobiliar, exceptie facand cele care au deja asigurati clientii.
  • Prima jumătate a anului 2012, va continua să urmeze tendinţa pieţei de anul trecut, cu chiriasi care au o putere de negociere ridicata cu proprietarii.
  • Estimam ca nivelul chiriilor va începe să crească în a doua jumătate a anului 2012, cu aproximativ 10-15%.

Citeste toate estimarile firmei britanice, in Raportul atasat