Pretul mediu pentru titeiul Brent a crescut la un nou nivel record, de 111 USD pe baril in 2011. Chiar si ajustat in functie de inflatie, acest pret a depasit nivelul din 2008 si a fost mai mare decat cel din timpul celui de-al doilea soc petrolier din 1979/1980. Factorii care au sustinut majorarea pretului petrolului au fost oferta si tensiunile care s-au raspandit anul trecut din Maroc pana in Iran. Intreaga regiune produce aproape 30 milioane de barili pe zi (mb/zi) si exporta peste 21 mb/zi. De asemenea, politica monetara tot mai expansionista implementata de Fed, BCE, Banca Angliei si cea a Chinei a avut un efect stimulativ. Faptul ca Fed este pregatit acum sa continue politica de dobanda zero pana la sfarsitul anului 2014 ar trebui sa influenteze pozitiv intregul sector al materiilor prime, in special petrolul si aurul, se arata intr-un raport al Erste Bank.(vezi atasamentul).

  • Lichiditatea crescuta, dobanzile reduse si politicile monetare pentru majorarea ofertei monetare (QE) sunt factorii care vor stimula atingerea unui nou nivel record
  • OPEC controleaza pretul petrolului mai strict ca oricand; nivelul critic pus la incercare in mod repetat
  • Vulnerabilitatea pretului petrolului a fost majorata de capacitatile de rezerve reduse; intensificarea crizei din Iran ar putea ridica pretul la 150 - 200 USD
  • Petrolul de sist demonstreaza putere de inovatie in sector; productia devine profitabila de la 60 USD/baril

"Preconizam un pret mediu de 123 USD pe barilul de titei Brent in 2012", a declarat Ronald Stoeferle, analist materii prime in cadrul Erste Group. In Europa, pretul mai ridicat al petrolului ar putea afecta in curand economia. In euro, pretul titeiului Brent a atins deja noi niveluri record.

  • OPEC controleaza pretul petrolului mai strict ca oricand; pragul critic pus la incercare in mod repetat

Mai mult, se pare ca OPEC controleaza in prezent pretul mai strict ca oricand. In contextul actual, preturi de 90-110 USD nu ar trebui sa creeze inca nicio forma de distrugere a cererii. S-ar parea ca pretul

petrolului testeaza nivelul exact al pragului critic, pentru ca apoi sa se majoreze inca putin la fiecare incercare. Totusi, solutia in cazul preturilor mari consta tot in preturi mari, ceea ce inseamna ca atat cererea din tarile OCDE cat si oferta (petrol neconventional, noi metode de productie etc.) se ajusteaza.

  • Cresterea ofertei monetare si atingerea punctului maxim pentru extractia petrolului prin metode conventionale sunt factori determinanti pentru cresterea pretului petrolului

Daca pretul mediu al petrolului ajustat in functie de inflatie din era Acordului Bretton Woods1 de dupa al Doilea Razboi Mondial era de 6,1 USD pe baril, acesta a crescut puternic dupa abandonarea etalonului aur. De la ultima stabilire a convertibilitatii dolarului american in aur, un baril de petrol a costat in medie 20,6 USD, ajustat in functie de inflatie. Daca pretul petrolului masurat in aur a ramas stabil, raportul USD - petrol a pierdut rapid peste 98% din puterea sa de cumparare.

Ronald Stoeferle a identificat un alt factor determinant al pretului in scenariul de atingere al unui punct maxim al petrolului: "Dupa parerea mea, nivelul maxim al extractiei globale de petrol conventional a fost deja depasit. Desi presupun ca metodele de extractie neconventionale ar putea compensa aceasta situatie intr-o mare masura, sursele usor de exploatat au fost epuizate deja in mare masura", explica Ronald Stoeferle. In raportul Energy Outlook 2010, AIE2 a precizat si faptul ca productia conventionala de petrol a atins punctul maxim in 2006.

Un factor important este si "pragul de rentabilitate al pretului petrolului" mult mai ridicat. Intre timp, Arabia Saudita are nevoie de un pret al petrolului de 80 USD pentru a ajunge la un buget echilibrat, iar in Rusia nivelul va fi de 126 USD anul acesta. Prin urmare, un procent mare de exportatori au nevoie de un pret al petrolului de cel putin 80-90 USD. "Vulnerabilitatea fiscala" este mare.

Mai mult, capacitatile de rezerve ale OPEC au atins un nivel critic. Dat fiind ca Arabia Saudita nu a produs niciodata in mod durabil mai mult de 10 mb/zi, este posibil sa aflam daca capacitatile de rezerve exista cu adevarat numai in cazul aparitiei unei situatii de urgenta. In mod evident, cererea este dominata de Asia. 70% din consumul suplimentar de petrol revine Chinei si Indiei. "Schimbarea actuala a paradigmei este ilustrata de exemplu de faptul ca anul trecut China a depasit SUA, devenind cel mai mare consumator de energie din lume", a declarat Ronald Stoeferle.

  • Orientul Mijlociu ar putea duce la o crestere chiar mai mare a pretului petrolului

Raspandirea tensiunilor politice in Libia in 2011 si razboiul civil rezultat au indicat clar riscurile intreruperii productiei in tarile instabile politic. Desi tara contribuie cu doar aproximativ 2% la productia globala prin productia de titei de aproape 1,65 mb/zi, pretul titeiului Brent a crescut din februarie pana in aprilie 2011 cu aproximativ 25%. In prezent, urmarim cu ingrijorare Iranul, cea de-a treia mare tara exportatoare de petrol din lume. Criza latenta din Iran devine din ce in ce mai tensionata si pare a fi pe cale sa explodeze.

Ultimele manevre, amenintari, sanctiuni si embargouri, precum si razboiul actualul din umbra au aprins si mai mult sentimentul existent. "Chiar si un blocaj de scurta durata al Stramtorii Hormuz ar avea efecte dramatice. Pretul petrolului ar creste cu siguranta la noi niveluri record, deoarece 20% din productia totala de petrol este transportata pe aceasta cale maritima foarte ingusta", a explicat Ronald Stoeferle.

  • Petrolul de sist demonstreaza putere de inovatie in sector; productia devine profitabila incepand de la 60 USD/ baril.

Inversarea tendintei productiei de petrol din SUA ilustreaza clar puterea de inovatie a industriei. Productia de petrol, in scadere incepand cu 1970, a crescut puternic din nou de la punctul minim din 2008. Motivul: productia de petrol din sisturi cu petrol. Conform celor mai mari producatori, extractia petrolului de sist devine profitabila de la 60 USD/baril. La nivelul actual de aproximativ 100 USD pe baril (WTI), cresterea rapida a noilor surse de petrol este de inteles. Ne putem astepta ca petrolul de sist sa dobandeasca o importanta enorma si in Europa in anii urmatori.

"Dezvoltarea extractiei gazelor de sist in Europa avanseaza rapid", a explicat Stoeferle. Actuala panica alimentata de temerile privind riscurile de mediu pare exagerata. Urmatoarea generatie care foloseste metoda de extractie "fracturare hidraulica ecologica" va reduce substantial riscurile de mediu, va creste exploatarea si, prin urmare, va face ca extractia de gaz de sist sa devina mai eficienta, rentabila si mai curata. Convingerea conform careia combustibilii fosili pot fi rapid inlocuiti de surse de energie alternativa pare o iluzie avand in vedere volumele de investitii actuale si declaratiile politice de intentie. "Prin urmare, aceste metode de extractie bazate pe cele mai recente standarde ecologice au o sansa reala pe viitor", conchide Ronald Stoeferle.