Fondul suveran chinez, China Investment Corporation, a fost majorat la sfarsitul anului trecut cu 30 de miliarde de dolari pentru a investi in Europa, a mentionat directorul general adjunct al fondului, Wang Jianxi, citat luni de China Daily si preluat de AFP.

China Investment Corporation (CIC) a fost fondat in anul 2007 pentru a investi o parte din rezevele sale valutare uriase in intreprinderile din afara tarii, care se ridicau in anul 2011 la 3.200 miliarde de dolari. ''Anul trecut, fondul a primit resurse noi din partea Administratiei de Stat pentru Schimb Valutar in valoare de 30 de miliarde de dolari'', a declarat Wang in cotidianul China Daily.

La sfarsitul anului 2010 sumele totale ale CIC s-au ridicat la 410 miliarde de dolari, conform cifrelor oficiale, insa ''fondurile primite anterior au fost in principal investite'', a adaugat Wang, fara a da informatii suplimentare.

Liderul CIC a explicat ca dificultatile Europei generate de criza datoriilor creeaza oportunitati pentru a achizitiona intreprinderi in regiune.

''Atunci cand economia merge bine, statele dezvoltate prefera sa lege propunerile de investitii chineze de conditiile politice. Insa, atunci cand economia merge rau, exista mai putine restrictii'', a afirmat Wang.

''Totusi, pe termen de cinci-zece ani, obiectivul CIC vizeaza in principal pietele emergente.''

Printre investitiile facute recent de catre fondul suveran din China figureaza o participatie de 8,68% la Thames Water, prima companie de distributie si de tratare a apei din Marea Britanie, anunata in luna ianuarie.