Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Ministrul Economiei: Sunt trei variante pentru reactoarele 3 si 4 - prelungirea procesului de atragere a investitorilor, dar cu alte conditii, reluarea procedurii sau renuntarea la proiect

Doua dintre proiectele importante aflate pe lista de prioritati a noului ministru al Economiei, Lucian Bode, sunt hidrocentrala cu acumulare de la Tarnita-Lapustesti si reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, ministrul Economiei a declarat ca pentru proiectul reactoarelor de la Cernavoda exista trei variante pentru situatia in care pana pe 15 martie nu exista o certitudine din partea investitorilor: prelungirea procesului cu unele modificari, reluarea procedurii sau renuntarea la proiect si "concentrarea pe realizarea reactorului 3". Despre contractele cu "baietii destepti", Lucian Bode a sustinut ca "a fost o greseala" faptul ca pana acum negocierile au vizat doar pretul. "Aici vorbim si despre durata contractului si de cantitatile de energie", a precizat ministrul Economiei. Lucian Bode a mai afirmat ca cele doua proiecte de lege privind eliminarea tarifelor reglementate la energia electrica si gazele naturale vor fi trimise in Parlament in regim de urgenta in luna martie, respectiv aprilie-mai.

Finantele au vandut luni obligatiuni pe doi ani in valoare de 1,5 miliarde lei

Ministerul Finantelor s-a imprumutat de pe piata bancara din Romania de peste un miliard si jumatate de lei. Obligatiunile sunt scadente in aprilie 2014, valoarea atrasa este cu 75% peste cea programata, iar dobanda medie va fi de 6%, informeaza Banca Nationala a Romaniei. O analiza HotNews.ro arata ca, de la inceputul anului, Ministerul s-a imprumumutat cu peste 18 miliarde de lei, cu mult peste valoarea programata initial pentru primul trimestru si acoperidu-si deficitul nominal estimat pentru 2012. Economistul Sef al VolksBank, Melania Hancila, a declarat ca in opinia sa imprumuturile mai mari au fost facute din cauza cresterii nevoilor de finantare comparativ cu anul trecut, dar si pe fondul amplificarii tensiunilor din interiorul Zonei Euro, precum si refuzului bancilor de a incheia un nou "Acord de la Viena". Toti acesti factori au sporit riscurile asupra refinantarii datoriei publice a Romaniei, sustine Hancila. Economistul Laurian Lungu a explicat la randul sau ca obiectivul principal al atragerii de fonduri prin imprumuturi este acela de a creste rezervele de lichiditate ale Ministerul Finantelor, pe un orizont mai indelungat de timp. "Este o masura potrivita mai ales prin prisma incertitudinii evolutiei economiei in 2012", a spus Lungu. Un inalt oficial de la Finante a declarat pentru HotNews.ro ca ministerul nu lasa "aceste imprumuturi pe ultima suta de metri, pentru ca nu stim ce intervine in zona Euro si ne da peste cap dobanzile". "Acum costurile sunt relativ mici. Ne facem sanie vara, cum face orice gospodar", a incheiat oficialul.

VTB, a doua mare banca din Rusia este interesata de privatizarea CFR Marfa

A doua mare institutie bancara de stat din Rusia - VTB Bank - este interesata de privatizarea CFR Marfa. Anuntul a fost facut de directorul general al diviziei de investitii a grupului rus. Acesta a declarat intr-un interviu pentru Bloomberg ca banca are in vedere investitii de "cateva sute de milioane de euro" in regiunea Balcanilor in urmatorii ani, vizand inclusiv privatizarea CFR Marfa. VTB a deschis saptamana trecuta un birou la Sofia pentru a facilita extinderea in sud-estul Europei. Banca are filiale la Londra, Hong Kong, Singapore, Dubai, New York, Viena si Kiev. "Vom analiza privatizarile planificate in Bulgaria, Serbia si Romania", a declarat oficialul rus, precizand ca este interesat "de privatizarea companiei feroviare de marfa din Romania". Grupul rus a preluat toamna trecuta o participatie de 80% la cel mai mare producator de tigarete din Bulgaria, pentru 100 milioane euro, si vizeaza si preluarea celui mai mare operator de telefonie fixa din Bulgaria. Amintim ca Guvernul si Fondul Monetar International au convenit in luna decembrie ca CFR Marfa sa fie vanduta unui investitor strategic, intr-un proces care sa fie incheiat pana la sfarsitul lunii octombrie a acestui an si in care sa poata fi implicate Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si divizia de investitii a Bancii Mondiale.

UE vrea sa impuna prin lege un procent minim de femei in consiliile de administratie ale intreprinderilor

Uniunea Europeana vrea sa impuna prin lege un procent minim de femei in consiliile de administratie ale intreprinderilor. Comisarul european pentru justitie, Viviane Reding, a declarat ca "este timpul ca Europa sa sparga plafonul de sticla care impiedica abilitatile feminine sa acceada la cele mai inalte functii ale intreprinderilor europene". Potrivit oficialului, programul legislativ al Comisiei Europene pentru anul acesta prevede o initiativa care sa remedieze aceasta situatie. Viviane Reding sustine promovarea femeilor in functii de conducere de aproximativ un an si optase initial pentru dialog. Doar 24 de intreprinderi au semnat insa declaratia pe care comisarul european a prezentat-o in luna martie a anului trecut. Aceasta si-a exprimat regretul ca auto-reglementarea nu a produs rezultate satisfacatoare si a precizat ca nu este in favoarea introducerii unor astfel de cote, insa apreciaza "rezultatele pe care acestea le pot genera".