VIDEO INS: Agricultura si industria au fost motoarele cresterii in 2011

de DP     HotNews.ro
Marţi, 6 martie 2012, 10:19 Economie | Finanţe & Bănci


Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul al IV-lea din 2011 a fost de 148,882 miliarde de lei preţuri curente, în scădere – în termeni reali – cu 0,2% faţă de trimestrul III 2011. Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul IV 2011 a fost de 183943,2 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 1,9% faţă de trimestrul IV 2010.

Construcţiile au fost ramura care a înregistrat una dintre cele mai mari creşteri a volumului de activitate cu 5,7%, urmată de agricultură, silvicultură şi pescuit (+3,1%) şi de industrie (+2,0%). Creşteri uşoare ale volumului de activitate s-au mai înregistrat în activităţile de informaţii şi comunicaţii (+1,7%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (1,3%) urmată de comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea  autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri  şi restaurante (+0,9%) şi în tranzacţiile imobiliare (+0,4%). Pe ansamblul economiei, cea mai mare majorare au înregistrat-o activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţiile de produse de uz casnic şi alte servicii (11,1%).
 • Cererea internă a crescut cu 2,5 procente
Reducerea volumului de activitate s-a înregistrat în administraţie publică şi aparare; invăţământ; sănătate (-3,1%) precum şi în activităţile de intermediere financiare şi asigurări (-0,8%). Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul IV 2011 cererea internă a crescut cu 2,5 procente, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2010. Consumul final total s-a majorat cu 1,4%, ca urmare a creşterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei cu 2,8%. Cheltuiala pentru consum final a administraţiilor publice s-a redus cu 3,9 procente.
 • Un efect negativ asupra PIB l-a avut, în continuare, evoluţia exportului net
Formarea brută de capital fix a înregistrat o creştere cu 10,3 puncte procentuale. Un efect negativ asupra PIB l-a avut, în continuare, evoluţia exportului net ca urmare a creşterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii (+5,4%) comparativ cu cea a volumului exporturilor (+4,0%).

Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2011 a fost de 578551,9 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 2,5% faţă de anul 2010. Creşterea a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din agricultură, silvicultură şi pescuit (+11,3%), industrie (+5,0%) şi activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţiile de produse de uz casnic şi alte servicii (4,8%). Creşteri relativ mai reduse ale volumului de activitate s-au înregistrat în construcţii (+2,7%) urmate de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea  autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+1,2%).
 
Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în anul 2011 cererea internă a crescut cu 3,1 procente, comparativ cu anul 2010. Reducerea cheltuielii pentru consum final a administraţiilor publice (-3,5%) a fost compensată de majorarea cheltuielii pentru consum final a gospodăriilor populaţiei (+1,4%) astfel încât consumul final total s-a menţinut aproximativ constant în anul 2011, comparativ cu anul precedent. Formarea brută de capital fix a înregistrat o creştere cu 6,3 puncte procentuale.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1148 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Capcanele statisticii oficiale (Marţi, 6 martie 2012, 10:27)

  stefy [anonim]

  Capcanele statisticii oficiale sunt date azi, va spune un economist de abundenta de date ale cresterii fara a se tine cont de perceptia taranilor agricultori care traiesc intr-o vesnica subzistenta pentru ei si familiile lor. A se vedea cum se calcula in perioada antebelica, interbelica indicele costului vietii atat pentru tarani, muncitori si intelectuali practic toate clasele sociale erau reprezentate si pentru cine nu crede in Anuarele antebelice statistice ale Romaniei cat si cele interbelice sa-si intrebe bunicii si strabunicii cum se reflecta costul vietii calculat luna de luna fatza de azi. Sa vezi decalaje in istoria economica a Romaniei.
 • -3 (3 voturi)    
  aiurea... (Marţi, 6 martie 2012, 11:06)

  costica [anonim]

  Statistica asta minte, Dl Basescu ne-a asigurat la instaurarea Guvernului MRU ca meritul cresterii economice din 2011 este al Guvernului Boc!!
  Desi acelasi Basescu spune atunci cand vine vorba de cresteri de salarii ca Romania trebuie sa fie precauta ca economia Europei de vest s-ar putea sa intre in recesiune si va afecta si exporturile, adica implicit cresterea economica a Romaniei !!!!
  Nu se potriveste deloc, dar ce se potriveste din ce spune Basescu ?
  Nimic.
  Vorbe goale de care ne-am saturat.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by