Portugalia ar putea fi capabila sa se intoarca pe piata titlurilor de stat anul viitor. In acelasi timp, creditorii privati nu sunt asteptati sa reduca din valoarea datoriei pe care o detin, a mentionat seful misiunii FMI in Portugalia pentru Bloomberg.

''Scenariul nostru de baza mentioneaza ca Portugalia sa aibe acces la piete la sfarsitul anului urmator. Acest lucru nu va fi usor'', a afirmat Abebe Aemro Selassie, cel care este responsabil cu participarea FMI la planul de salvare adresat Portugaliei.

Pentru a respecta conditiile planului de salvare stabilit cu FMI si Uniunea Europeana, in valoare de 78 miliarde de euro, guvernul portughez a redus cheltuielile si a crescut taxele si este determinat sa respecte in continuare conditiile impuse in schimbul ajutorului financiar si sa se reintoarca pe piata titlurilor in 2013, conform primului ministru, Pedro Passos Coelho.

''Sunt sigur ca in cateva luni, cand rezultatele din acest an vor fi mai semnificative in ochii analistilor, Portugalia va reprezenta un exemplu de succes'', a spus primul ministru pentru Bloomberg.

Costurile de imprumut ale statului au crescut o data cu ajutorul financiar cerut de guvernul portughez, in primavara anului trecut. Diferenta de dobanda pe care investitorii o cer pentru a cumpara titlurile portugheze pe 10 ani, in schimbul detinerii de titluri germane, ajunsese luni la 12.02 puncte procentuale, cu 5.11 puncte procentuale mai mult de cand fostul prim ministru socialist, Jose Socrates, a apelat la ajutor extern pe 6 aprilie 2011. Pe 6 iunie, la o zi dupa venirea la putere a lui Passos Coelho, diferenta era de 6.70 puncte procentuale.

Seful misiunii Fondului Monetar International a afirmat ca guvernul trebuie sa restabileasca increderea si sa asigure investitorii. ''Exista o disonanta intre nivelurile ridicate ale dobanzilor si ceea ce s-a intamplat in tara'', mentioneaza reprezentantul FMI.

''Evolutia din Grecia poate duce la cresterea dobanzilor, insa cele doua state au profile diferite ale datoriei. Fondul Monetar asteapta ca datoria statului ca pondere in PIB sa se stabilizeze in jurul a 115 procente in anul 2013 si va scadea treptat apoi'', a declarat Selassie.

''Chiar si dupa implicarea sectorului privat, datoria Greciei in PIB nu va cobori sub 120% pana in 2020. Cele doua tari au profile ale datoriei foarte diferite si, prin urmare, noi nu ne asteptam la o implicare a creditorilor privati in Portugalia'', a adaugat oficialul FMI.

Selassie a spus ca guvernul implementeaza reformele structurale si ca doreste sa repare dezechilibrele. ''Deficitul de cont curent s-a imbunatatit peste ceea ce noi am previzionat, insa ne asteptam la o ajustare graduala a acestuia si ar putea fi nevoie de alti trei ani inainte ca deficitul sa scada semnificativ''.