Spania trebuie sa prezinte o strategie de reducere a deficitului bugetar in anul urmator prin care sa se inscrie in tinta tratatelor europene, de 3% din PIB, in ciuda derapajului bugetar anuntat, a declarat marti, Olli Rehn, comisarul european pentru Afaceri Economice, citat de AFP.

''Este esential ca Spania sa definitiveze o strategie pe termen mediu de atingere a acestui obiectiv'', a declarat Olli Rehn.

Conform acestuia, urmatoarele masuri implementate de noul guvern spaniol al lui Mariano Rajoy trebuie ''sa permita ca acest obiectiv sa fie atins anul viitor''.

Comisarul European nu a precizat daca va cere Madridului sa respecte si obiectivul intermediar stabilit pentru anul 2012.

Seful guvernului spaniol a anuntat vineri, dupa Summitul european, ca deficitul bugetar spaniol va fi de 5,8% din PIB in acest an, si nu de 4,4%, asa cum era initial asumat. Mariano Rajoy a asigurat totodata ca acest lucru nu va impiedica atingerea tintei de 3% in anul 2013.

''Noi avem nevoie de informatii complete cu privire la derapajele bugetare din 2011 si motivele acestora. Noi avem nevoie de informatii complete asupra planurilor bugetare ale guvernului spaniol pentru acest an si urmatorul'' inainte de a putea decide, a precizat Olli Rehn.

Luni, purtatorul de cuvant al lui Rehn afirmase ca derapajul bugetar al Madridului este ''grav, serios''.