Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Coalitia va decide la inceputul lunii aprilie daca sustine reducerea CAS sau majorarea pensiilor si salariilor

Coalitia de guvernare va lua in discutie, la inceputul lunii aprilie, reducerea CAS sau majorarea pensiilor si salariilor, in functie de datele economice din primul trimestru al anului, a anuntat ministrul Mediului, Laszlo Borbely, la finalul sedintei de Guvern de marti. "Vom discuta atunci cand avem datele primului trimestru, adica pe la inceputul lunii aprilie", a declarat Laszlo Borbely. Si purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a anuntat ca urmeaza o analiza asupra unei posibile reduceri a CAS cu 3-5 puncte procentuale. "Totul depinde de datele primului trimestru si de situatia conjuncturala a economiei europene in care suntem si noi parte", a explicat Dan Suciu. Premierul Mihai Razvan Ungureanu declarase, cu o zi inainte, la postul public de televiziune, ca are in vederea scaderea CAS-ului cu 3 pana la 5 procente pentru angajati si "poate si pentru angajatori".

Dacia Lodgy, prezentata in premiera la Salonul Auto de la Geneva, are preturi cuprinse intre 9.500 si 14.700 euro cu TVA

Masina de familie Dacia Logdy, ce debuteaza la Salonul Auto de la Geneva, care si-a deschis portile ieri, are preturi cuprinse intre 9.500 si 14.700 de euro cu TVA, a anuntat compania. Lodgy este primul automobil Dacia care vine cu un sistem de navigatie. In lista cu motorizari a aparut un propulsor nou, de 1,2 litri turbo, ce dezvolta 115 Cai Putere (CP). Masina dispune de patru airbag-uri in echiparea standard, o premiera pentru masinile marcii, iar sistemul de control electronic al stabilitatii (ESP) este optional. Pe langa cele patru airbag-uri (2 frontale si 2 laterale), Dacia Lodgy va mai avea in dotarea standard si ABS cu AFU (Asistenta la Franarea de Urgenta), la fel ca alte modele precum Sandero sau Duster. O noutate absoluta in gama Dacia este sistemul de navigatie si multimedia disponibil ca optiune la un pret de 300 euro cu TVA. Sistemul cuprinde radio, USB si priză jack, Bluetooth si sistem de navigatie integrat cu touch screen 7 inch (18 cm), a anuntat Dacia. Potrivit companiei, masina a fost testata pe 1,9 milioane km, pe drumuri sinuoase, pavate, prin praf si alte conditii extreme. La fel ca si restul automobilelor Dacia, Lodgy va avea garantie trei ani sau pentru 100.000 km.

Apple lanseaza astazi iPad 3

La un an de la lansarea ultimei ediții de iPad, Apple lanseaza astazi iPad 3, evenimentul avand toate sansele sa definească tendințele de pe piața tabletelor în anul 2012. Dacă zvonurile se adeveresc, noul iPad va avea o rezoluție cu de patru ori mai mulți pixeli decât generația curentă. In ceea ce priveste designul, iPad 3 va fi, cel mai probabil, aproape identic cu varianta precedentă, cu o grosime poate puțin mai mare, pentru a putea integra display-ul de rezoluție mult mai mare. Desi probabilitatea nu este foarte mare, Apple ar putea totusi elimina butonul principal din varianta precedenta. In acest caz, utilizatorii ar urma să aibă la dispoziție fie un buton capacitiv în locul celui fizic, fie interfața ar urma să fie optimizată pentru control exclusiv prin gesturi. Ambele camere foto ale modelului iPad 3 vor fi, cel mai probabil, îmbunătățite, dar nu la un nivel extrem. Nu in ultimul rand, este foarte probabil ca tableta iPad 3 să înglobeze "asistentul virtual" Siri, prezentat in premiera pe iPhone 4S.