Reducerea nivelului CAS la angajat cu 3-5 puncte procentuale ar putea genera locuri de munca, iar efortul inlocuirii la buget a sumelor dislocate (intre 1,5-2,5 miliarde de lei, potrivit bugetului pe 2012) pot fi "recuperate" fie prin cresterea salariului minim, fie printr-o mai buna colectare. "Un punct de CAS este circa 0,3% din PIB. O abordare rigida ar insemna ca se pierd 0,9 - 1,5% din PIB. Dar in realitate se creeaza locuri de munca si se compenseaza pierderea la buget cu incasari din alte impozite si din largirea bazei. Scaderea CAS trebuie insotita de cresterea salariului minim, astfel incat masura sa fie neutra pentru firme, pozitiva pentru buget si pentru reducerea economiei gri - multe salarii minime ascund de fapt plati la negru- si pozitiva pentru angajati si consum", explica pentru HotNews Liviu Voinea- Grupul de Economie Aplicata.

Discutiile legate de reducerea CAS au inceput in urma cu doi ani, masura fiind insa anuntata abia in prag de campanie electorala. Vezi cine a fost pentru si cine contra acestei masuri si ce spun calculele privind reducerea CAS?

Ce castiga economia din reducerea CAS la angajat?

Daca estimarile GEA sunt corecte, economia castiga prin crearea de locuri de munca, stimularea consumului si reducerea, fie si marginala a economiei subterane.

  • "Am in vedere scaderea CAS, sigur pentru angajati, poate si pentru angajatori, intr-o marja de 3 pana la 5%, in functie de capacitatea noastra de a ne permite asa ceva, care tine de felul in care exista bani la buget, si externa, in functie de conditiile de mediu economic si financiar."- premierul Mihai Razvan Ungureanu

Fostul premier Emil Boc a lansat de cateva ori scenariul reducerii CAS, insa numai "daca economia o va permite".

"Cred ca o reducere a fiscalitatii - respectiv scaderea CAS, chiar si a TVA, ar putea avantaja economia Romaniei insa numai daca se va face in anumite conditii. In primul rand este nevoie de adoptarea unei strategii fiscale. Este necesar sa vedem ce impozitam cu preponderenta, consumul sau venitul. Apoi este nevoie de un adoptarea unui pachet complex de masuri fiscale care sa asigure stabilitatea fiscala. Si, nu in ultimul rand,este nevoie de o transparenta mult mai mare a autoritatilor in ceea ce priveste cheltuilile bugetare. Toate aceste preconditii le vad destul de dificil de indeplinit pe termen scurt", a declarat pentru HotNews Laurian Lungu, partener Macroanalitica.

  • In prezent, in Romania lucreaza legal putin peste 4 milioane de salariati, dintre care peste 1,3 milioane sunt angajati in sectorul public, in timp ce populatia activa este de 9,7 milioane de persoane, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica.

Daca reducerea CAS va duce si la cresterea numarului de salariati, s-ar putea acoperi o parte din deficitul de la fondul de pensii, care este in prezent de peste 3,5 miliarde de euro. In prezent, nivelul contributiilor sociale (sanatate, somaj si pensii) este de 16,5% pentru angajat.

  • Aproximativ 37% din numarul salariatilor (adica 1.740.030 persoane) castiga sub 1100 lei lunar- aproximativ 15% din masa salariala totala

"Daca ar fi sa-mi asum un risc pentru a stimula economia, cred ca reducerea CAS ar fi cea mai binevenita, intrucat munca este supraimpovarata", a declarat Mugur Isarescu la un forum financiar in octombrie trecut. Potrivit guvernatorului, reducerea CAS ar impinge cresterea investitiilor in sectorul privat, dar ar insemna o resursa in minus pentru investitiile publice. "Raportul-cheie sau locul unde se va realiza izbanda este raportul intre munca si protectia sociala in aceasta societate, si stiti ca este defavorabil. Este izbitor cat in defavoarea muncii, a contribuabilului, este acest raport fizic intre cei care platesc impozite si cei care beneficiaza din acesti bani", a mai spus Isarescu.

Ce castiga angajatul?

In primul rand, reducerea cotelor de CAS ii va lasa bani mai multi in buzunar. Fireste, cei cu salarii mai mari vor ramane cu bani mai multi in vreme ce salariatii platiti cu salariul minim vor avea in plus o suma mai putin consistenta (in jurul a zece lei).

  • Aproximativ 37% din numarul salariatilor (adica 1.740.030 persoane) castiga sub 1100 lei lunar- aproximativ 15% din masa salariala totala
  • La nivelele joase de venit, marea majoritate a oricarui venit suplimentar se duce in consumul curent de produse alimentare. Astfel, vor creste si incasarile din TVA aferent acestui consum - cu intre 43 si 130 milioane lei, luand  in considerare si ponderea de 50% a economiei subterane in comertul cu alimente.
  • In cazul PFA,  cea mai mare concentrare este in sfera veniturilor din meserii (42,5 la suta din total) care cuprinde micii meseriasi (croitori, cizmari, frizeri). Alte zone de concentrare a PFA-urilor sunt in prestari servicii (ce include, printre altele, consultanta si turism rural) - 18,7 la suta, comert - 5,9 la suta, profesii liberale si drepturi de proprietate intelectuala - 3,7 la suta, munci agricole - 2,8 la suta.

Cine a fost pentru, cine a fost contra?

  • Traian Basescu, presedinte: "Ii vad cu ochii umezi pe foarte multi jurnalisti asa-zis economisti, ca multi sunt parati, n-au vazut in viata lor o analiza economica serioasa - acum au casunat pe CAS, ca e prea mare. Sunt de acord, intr-o tara in care avem mai multi pensionari decat salariati nu exista alta solutie. Dar putem compensa, reducem CAS-ul si marim taxele acolo unde avem taxe foarte mici, ridicam cota unica la 24. As vrea sa nu-i mai vad cu ochii umezi dand solutii pentru care nu raspund", a declarat presedintele Traian Basescu in cadrul unui interviu dat TVR. Cu toate acestea, Basescu a fost de acord ca CAS este prea mare, "dar suntem intr-o tara unde avem mai multi pensionari". Intrebat despre posibilitatea ca CAS-ul sa fie scazut, iar salariul minim crescut, seful statului a replicat ca nu are nimic impotriva ca patronii sa mareasca venitul angajatilor. "Ii rog pe toti patronii care vor sa mareasca de cinci ori venitul angajatilor lor, s-o faca. Trebuie sa iesim din demagogie toti", a mai spus Basescu
  • Emil Boc, ex-premier: "Acum, în construcţia bugetului sunt foarte puţine şanse să pornim la începutul anului cu o reducere a contribuţiilor de asigurări sociale, şi o spun simplu şi direct, preferăm în acest moment o stabilitate fiscală. Dacă economia ne va arăta că există resurse, vom putea spune, da, putem face din momentul X o reducere de contribuţii care să nu pericliteze sistemul fiscal şi stabilitatea macro-economică a României", a declarat fostul premier Emil Boc.
  • Mugur Isarescu, Guvernator BNR: Reducerea constribuţiilor sociale sau a impozitelor par soluţii simple, la îndemâna Guvernului, dar după şase luni ar putea eşua şi ar limita capacitatea statului de a finaliza proiectele de investiţii începute, ceea ce însemnă resurse blocate, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
  • Mihai Tanasescu, senior adviser FMI: CAS-ul in Romania este foarte mare; este zdrobitor pentru companii, pentru mediul de afaceri. Daca CAS-ul ar scadea, o eventuala pierdere de venit ar trebui sa fie compensata cu un alt venit sau o scadere de cheltuiala, in asa fel incat echilibrele deja stabilite sa nu derapeze din nou.