Succesul ofertei prin care statul va vinde, pe Bursa, 15% din actiunile companiei "Transelectrica" depinde de acordarea unui discount de 10-15%, este de parere Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Intors din road-show-ul de promovare a ofertei "Transelectrica", programata pentru aceasta luna, Lucian Anghel a acordat un interviu, in exclusivitate ziarului "Bursa", in care a vorbit despre reactiile primite de la investitorii straini si despre perspectiva ofertei. "In road-show-urile avute pentru promovarea ofertei, ne-am intalnit cu peste 30 de institutii financiare care au forta suficienta sa cumpere intregul pachet de actiuni Transelectrica. Vorbim de circa 40 de milioane de euro. Insa, aceasta oferta ar putea prezenta interes doar in conditiile in care se acorda un discount de circa 10-15%. Fara acest discount practic oferta va fi un esec", a declarat Anghel.

Citeste integral interviul acordat ziarului Bursa de Lucian Anghel

Miercuri dupa amiaza, reprezentantii Transelectrica au remis Bursei de Valori Bucuresti un comunicat in care anuntau ca Moody`s a reafirmat nivelul ratingului Companiei de Baa3 cu perspectiva stabila.

"Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" SA informeaza publicul investitor interesat asupra faptului ca Moody`s Investors Service a reafirmat nivelul ratingului Companiei de Baa3 cu perspectiva stabila, mentinand astfel Transelectrica la categoria "Investment grade", nivel egal cu cel al Romaniei. Factorii principali care stau la baza imbunatatirii profilului financiar din anii 2010-2011 sunt cresterea treptata a volumului de energie electrica transportata si o crestere a tarifului mediu. Transelectrica a dovedit ca are capacitatea de a atrage finantari noi pentru a acoperi CAPEX-ul, are o abordare precauta si nu angajeaza investitii fara finantare aprobata in prealabil. Imbunatatirea fluxului de numerar a permis Companiei sa-si intensifice programul sau de investitii.

Desi moneda romaneasca s-a stabilizat incepand cu anul 2009, profilul financiar al Transelectrica ramane expus fluctuatiilor de schimb valutar, mai mult de 90% din datoriile companiei fiind contractate in valuta straina.

Totodata, Moody`s Investors Service considera ca exista un anumit risc de reglementare datorita mecanismului relativ rigid de stabilire a tarifelor de catre Autoritatea de Reglementare (ANRE), in special cu privire la recuperarea la timp a costurilor asociate cu investitiile", se arata in comunicat.