Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Ionut Dumitru, Consiliul Fiscal: Nu ne opunem cresterii salariilor, dar cu respectarea Legii Responsabilitatii Fiscal Bugetare

Cresterea salariilor bugetarilor poate fi acceptata de Consiliul Fiscal, daca respecta Legea Responsabilitatii Fiscal Bugetare. Anuntul a fost facut de presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, care a declarat pentru HotNews.ro ca nu se opune, in principiu, majorarii salariale a bugetarilor. Afirmatia acestuia vine dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, in discursul sustinut in Parlament, ca "avem o datorie sa gasim solutii pentru ca undeva in jurul datei de 1 iunie sa reintregim salariile bugetarilor". Potrivit Legii Responsabilitatii Fiscal Bugetare, nu se pot promova acte normative cu mai puţin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, acte care conduc la creşterea cheltuielilor de personal. Mai mult, prin Legea salarizarii personalului bugetar, Statul este obligat sa se incadreze intr-un plafon de 7,88% al cheltuielilor de personal in Produsul Intern Brut. In prezent, potrivit calculelor HotNews.ro, cheltuielile de personal sunt la circa 7,4% din PIB. Spatiul de manvra este destul de mic, iar reducerea cu 3-5 puncte procentuale a contributiilor la CAS il face si mai mic. Economistul-şef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, a declarat că, un masura in care vor exista rezultate financiare bune în primele luni ale anului, se va pune problema fie a majorării cu câteva procente a salariilor, fie a reducerii CAS-ului. Insă nu concomitent.

Uzina Dacia din Maroc va ajunge sa produca aceleasi modele ca si cea din Mioveni, iar pentru Romania este bine ca exista concurenta, spune seful regiunii Euromed la Renault

Uzina Dacia din Maroc va ajunge sa produca aceleasi modele ca si cea din Mioveni, a declarat intr-o discutie cu presa la salonul auto de la Geneva, directorul Renault pentru regiunea Euromed, Jean-Christophe Kugler. Potrivit acestuia, cererea va fi atat de mare pe viitor incat uzinele din Maroc si Romania vor ajunge in aceasta situatie. Oficialul a explicat si de ce productia de Duster pentru Marea Britanie va veni din India, nu din Romania. Daca intr-o tara exista productie de masini cu volanul pe dreapta, cum e cazul Indiei, este mai usor sa le trimiti de acolo. "Daca le-am produce in Romania, ar fi trebuit sa reinvestim in utilaje”, a precizat seful regiunii Euromed care a adaugat ca nu se asteapta volume foarte mari pentru Marea Britanie. Dacia va reintra pe aceasta piata la finalul anului, dupa o absenta de mai bine de doua decenii.

Italia: TVA se va majora la 23%, din octombrie

Taxa pe valoarea adaugata va creste in Italia cu doua puncte procentuale, pana la 23%, incepand cu 1 octombrie. Aceasta modificare era prevazuta de planul de austeritate adoptat de guvernul Monti in luna decembrie, noteaza Agentia France Presse. Ministrul adjunct al Economiei din Italia a anuntat ca majorarea TVA-ului este deja trecuta in lege, subliniind dorinta guvernului de a transfera presiunea fiscala din zona productiei spre cea a consumului si a patrimoniului. In precedentul plan de austeritate initiat de guvernul Berlusconi, TVA se majorase cu un punct procentual, la 21%.

Grecia: 39% dintre creditorii privati sunt dispusi sa participe la preschimbarea datoriilor

In Grecia, doar 39% dintre creditorii privati sunt dispusi sa participe la preschimbarea datoriilor. Data limita pentru aceasta actiune expira in aceasta seara, iar preschimbarea vizeaza 206 miliarde de euro detinute de creditorii privati. In total, datoria Greciei depaseste 350 miliarde de euro. Statul elen a anuntat ca nu va proceda la preschimbare daca rata de participare nu atinge cel putin 75% din datoria detinuta de creditorii privati. Mai multe mari banci, asiguratori si fonduri de investitii nu si-au anuntat insa in mod public decizia.