Patru membri ai parlamentului elvetian au lansat miercuri "Gold Initiative" prin intermediul careia vor sa readuca fizic in tara aurul depozitat la circa 80 de metri adancime pe strada Liberty 33, sub sediul Fed New York. Potrivit initiativei parlamentarilor, Banca Centrala elvetiana nu va avea voie sa vanda din rezervele sale de aur, iar cel putin 20% din activele sale sa fie detinute in aur. In ultima perioada, nu doar Elvetia manifesta ingrijorari cu privire la cantitatea de aur detinuta in SUA ci si Germania, ale carei rezerve de aur sunt plasate in strainatate in proportie de 60%, cea mai mare cantitate fiind depozitata la Fed.

Biroul Federal German de Audit a criticat Bundesbank (Banca Centrala a Germaniei) pentru modul insuficient de riguros in care isi controleaza rezerva de aur, estimata la 3,396.3 de tone. Ingrijorarile vin pe fondul crizei din zona euro care ar putea duce la colapsul monedei unice, caz in care rezervele de lingouri de aur ar fi foarte necesare.

Actiunea Elvetiei si Germaniei vine la scurta vreme dupa ce Hugo Chavez a decis repatrierea tuturor rezervelor de aur pentru a putea face fata unei eventuale crize sistemice viitoare.

"Intr-o miscare, fara indoiala, iresponsabila, Federal Reserve, si Uniunea Europeana (prin Banca Centrala Europeana) sunt pe cale de a devaloriza monedele nationale, prin tiparirea unor cantitati uriase de dolari si euro. Aceste actiuni afecteaza puternic Banca Nationala a Elvetiei, existand riscul ca si francul elvetian sa intre intr-un proces de devalorizare. Pana acum 10 ani, rezervele de aur ale Bancii Nationale a Elvetiei au fost considerate ca fiind "proprietatea poporului elvetian", si nu puteau fi vandute. In ultimul deceniu, Banca Nationala a Elvetiei a schimbat aceasta politica si a vandut mai mult de 50 la suta din rezervele sale de aur pentru a cumpara valute straine", se arata in propunerea legislativa a parlamentarilor elvetieni.