ANCOM a supus joi consultarii publice un proiect de hotarare a Guvernului pentru stabilirea taxei de licenta aferente prelungirii cu un an, pana la data de 24 martie 2013, a licentei detinute de Telemobil in banda 450 MHz. ANCOM propune ca, pentru prelungirea licentei, Telemobil sa achite catre bugetul de stat o taxa de licenta in valoare de 1 milion de euro, valoare proportionala cu suma platita la obtinerea licentei, calculata de ANCOM pe baza indexarii valorii istorice a licentei.

Prelungirea licentei se face la solicitarea operatorului, iar dupa expirarea acesteia, ANCOM va evalua oportunitatea scoaterii la licitatie a spectrului eliberat, in functie de interesul industriei de comunicatii electronice.

Dreptul de utilizare a fost acordat companiei Telemobil in anul 1992, iar in anul 2001 acesta a lansat servicii de telefonie mobila in aceasta frecventa utilizand tehnologia CDMA.

In cursul anului 2009, societatea comerciala Cosmote Mobile Telecommunications S.A., cu sediul in Grecia, in calitate de achizitor si societatile comerciale Zapp (Romania) B.V. si Saudi Oger Ltd., in calitate de vanzatori, au incheiat un contract de vanzare-cumparare a tuturor actiunilor detinute de catre vanzatori la Telemobil. Pana in acest moment societatea si-a pastrat personalitatea juridica proprie, functioneaza ca entitate separata cu clienti proprii, contracte de interconectare semnate in nume propriu, licente de utilizare a frecventelor radio si de numerotatie proprii.