Japonia a inregistrat un nivel record al deficitului de cont generat de cresterea importurilor de energie, in timp ce recuperarea economica a tarii ramane in continuare fragila, relateaza BBC.

Deficitul a fost in luna ianuarie de 437.3 miliarde de yeni (5.4 miliarde de dolari), a comunicat ministerul de finante japonez.

Acest rezultat arata cat de mult depind veniturile Japoniei de comertul international si investitiile externe.

De asemenea, joi, cifrele revizuite privind cresterea economica au aratat o contractie mai mica decat se comunicase intial, in ultimul trimestru din anul 2011 economia scazand cu 0.7%. Valoarea este mult sub cifra prezentata initial, de 2.3%.

Dupa tsunami-ul si cutremurul care au avut loc pe 11 martie 2011 si au dus la topirea reactorului nuclear de la Fukushima, Japonia a inchis 52 din cele 54 de reactoare nucleare. Decizia a dus la o penurie de combustibil folosit pentru productia de energie electrica si a crescut cererea pentru importurile de energie.

''Balanta comerciala este asteptata sa ramana pe deficit in acest an, pe fondul importului mai mare de energie pentru a compensa declinul utilizarii energiei nucleare. Contul curent ar trebui sa revina pe surplus pentru ca avem in continuare un excedent al contului veniturior. Insa, daca ne intrebam ce se va intampla peste 5-10 ani de acum incolo, nu putem fi atat de siguri'', a declarat Norio Miyagawa, consultant al Mizuho Securities Research and Consulting.

Alti indicatori care au fost raportati joi au aratat o evolutie a economiei Japoniei mai buna decat s-a crezut initial. Principalul factor care a contribuit la revizuirea pozitiva a datelor a fost cresterea cheltuielilor de capital, care au sporit cu 4.8%, fata de citirea initiala, de 1.9%.

Specialistii se asteapta la o revenire pe crestere a economiei Japoniei in acest an, in ciuda riscurilor reprezentate de criza datoriilor suverane din Europa si de aprecierea yenului.