Ungaria: Guvernul isi mentine angajamentul de semnare a acordului financiar cu FMI si UE
''Guvernul isi doreste sa initieze negocierile cat mai curand posibil si sa le termine cat mai rapid. Insa acest lucru nu depinde doar de Ungaria, ci si de partenerii nostri si stim ca pot exista inca unele conflicte'', a avertizat M. Fellegi, in cadrul unei conferinte organizate la Budapesta.
Acesta a subliniat si ca guvernul ungar nu are niciun ''plan B'' care sa suplineasca acordul cu FMI si UE.
Pe 21 februarie, seful diplomatiei maghiare, Janos Martonyi, afirmase ca negocierile cu FMI si UE ar putea debuta la finalul lunii martie.
Recent, in presa ungara au circulat si zvonuri conform carora guvernul primului ministru conservator, Viktor Orban, nu doreste cu adevarat sa semneze acordul si sa linisteasca pietele, insa oficialul maghiar a dezmintit aceste zvonuri.
''Recent, au existat opinii conform carora guvernul ungar nu doreste in realitate un acord, ci el vrea doar sa castige timp. Guvernul ungar doreste si va semna acordul, insa, pana atunci, acesta trebuie sa isi clarifice unele probleme complexe juridice'', a explicat Fellegi.
Constransa de deprecierea monedei nationale, forintul, si cresterea randamentelor obligatiunilor de stat, Ungaria a cerut la finalul lunii noiembrie a anului trecut un imprumut intre 15 si 20 de miliarde de euro din partea FMI si UE, in acelasi timp guvernul de la Budapesta continuand sa se finanteze si de pe piete.
Uniunea Europeana a impus o conditie esentiala pentru pornirea negocierilor, reprezentata de reforma statului bancii centrale a Ungariei, prin care sa se garanteze independenta acesteia. De asemenea, Comisia Europeana a solicitat guvernului sa modifice reformele din domeniul justitiei si a autoritatii de protectie a datelor. La randul sau, FMI doreste impunerea unei cote fixe de impozitare a salariilor.
In plus, situatia este cu atat mai complicata pentru Ungaria, cu cat Comisia Europeana a solicitat pe 22 februarie inghetarea subventiilor in valoare de aproape 500 de milioane de euro din anul 2013, sanctionand deficitul prea mare al statului.

1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite