Banca Centrala Europeana a decis sa mentina rata dobanzii de referinta de 1%, dupa reaparitia inflatiei pe radarele sale, lucru care complica eforturile acesteia de a sustine cresterea economica, relateaza Bloomberg.

BCE a decis joi mentinerea ratei de referinta la nivelul minim record de 1%, in linie cu asteptarile economistilor chestionati de Bloomberg.

Pentru anul 2012, BCE se asteapta la o rata de crestere a preturilor situata in jurul a 2%, ceea ce va limita astfel posibilitatea reducerii ratelor dobanzii sub nivelul actual.

Dupa ce a injectat in sectorul bancar, de la inceputul anului, mai mult de 1 trilion de euro pentru a evita o criza a creditelor, BCE se confrunta acum cu o crestere a pretului petrolului, care pune presiune pe inflatie, intr-o perioada in care sase din cele 17 state ale zonei euro sunt in recesiune.

De asemenea, Grecia este in asteptarea deciziei creditorilor privati de a participa la restructurarea datoriei suverane, care vizeaza reducerea cu 100 de miliarde de euro a acesteia.

Si Banca Angliei a decis joi sa mentina rata dobanzii cheie la 0.5% si isi continua angajamentul de a cumpara titluri de stat in valoare de 50 de miliarde de lire sterline pana in mai, dupa ce luna trecuta si-a crescut plafonul de achizitie a activelor la 325 de miliarde de lire. In plus, este de asteptat ca si Banca Nationala a Canadei sa isi pastreze rata dobanzii de referinta la nivelul de 1%.

Imprumuturile fara precedent acordate bancilor de catre BCE, in valoarea de 1.02 trilioane de euro pe trei ani, au ajutat la relaxarea tensiunilor de pe pietele financiare, au sprijinit piata titlurilor de stat si piata capitalurilor. Acest lucru reduce presiunea asupra BCE de a scadea din nou ratele dobanzii si poate acorda mai mult timp decidentilor de politici.

Totusi, economistii se asteapta ca BCE sa previzioneze o contractie economica de 0.3% in acest an, revizuindu-si previziunea initiala, care mentiona o rata de crestere de 0.3%. In acelasi timp, somajul in zona euro a ajuns la 10.7%, cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, iar sectorul serviciilor si industria prelucratoare s-au contractat dupa ce firmele si-au amanat investitiile.