Banca Centrala Europeana mentine rata dobanzii de referinta la 1%, odata cu reaparitia presiunilor inflationiste
BCE a decis joi mentinerea ratei de referinta la nivelul minim record de 1%, in linie cu asteptarile economistilor chestionati de Bloomberg.
Pentru anul 2012, BCE se asteapta la o rata de crestere a preturilor situata in jurul a 2%, ceea ce va limita astfel posibilitatea reducerii ratelor dobanzii sub nivelul actual.
Dupa ce a injectat in sectorul bancar, de la inceputul anului, mai mult de 1 trilion de euro pentru a evita o criza a creditelor, BCE se confrunta acum cu o crestere a pretului petrolului, care pune presiune pe inflatie, intr-o perioada in care sase din cele 17 state ale zonei euro sunt in recesiune.
De asemenea, Grecia este in asteptarea deciziei creditorilor privati de a participa la restructurarea datoriei suverane, care vizeaza reducerea cu 100 de miliarde de euro a acesteia.
Si Banca Angliei a decis joi sa mentina rata dobanzii cheie la 0.5% si isi continua angajamentul de a cumpara titluri de stat in valoare de 50 de miliarde de lire sterline pana in mai, dupa ce luna trecuta si-a crescut plafonul de achizitie a activelor la 325 de miliarde de lire. In plus, este de asteptat ca si Banca Nationala a Canadei sa isi pastreze rata dobanzii de referinta la nivelul de 1%.
Imprumuturile fara precedent acordate bancilor de catre BCE, in valoarea de 1.02 trilioane de euro pe trei ani, au ajutat la relaxarea tensiunilor de pe pietele financiare, au sprijinit piata titlurilor de stat si piata capitalurilor. Acest lucru reduce presiunea asupra BCE de a scadea din nou ratele dobanzii si poate acorda mai mult timp decidentilor de politici.
Totusi, economistii se asteapta ca BCE sa previzioneze o contractie economica de 0.3% in acest an, revizuindu-si previziunea initiala, care mentiona o rata de crestere de 0.3%. In acelasi timp, somajul in zona euro a ajuns la 10.7%, cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, iar sectorul serviciilor si industria prelucratoare s-au contractat dupa ce firmele si-au amanat investitiile.

Cine e responsabil pentru noaptea de coșmar de la Spitalul Foișor? Cinci întrebări și răspunsuri esențiale despre scandalul evacuării unității medicale
Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Sarea și oamenii - O istorie care a început acum 8.000 de ani, în România
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea