Guvernul grec a anuntat ca si-a atins tinta pe care s-a propus-o in cadrul celei mai mari operatiuni de restructurare a datoriei suverne din istorie. Rata de participare a investitorilor a fost de 95,7%, dupa ce guvernul a primit aprobarea de a activa clauzele de actiune colectiva, scrie Bloomberg.

Anterior, 83,5% din detinatorii privati de obligatiuni elene aflate sub incidenta legii din Grecia au acceptat o preschimbare a titlurilor, destinata restructurarii enormei datorii a statului, a anuntat guvernul grec. Atena a recomandat activarea clauzelor colective pentru a forta detinatorii de obligatiuni guvernamentale elene sa accepte schimbul.

Obligatiuni de aproximativ 177 miliarde de euro, din totalul de 206 miliarde de euro eligibil pentru preschimbare, se afla sub incidenta legii elene.

60% din creditorii privati ai Greciei confirmasera anterior ca vor participa la schimbul de titluri care vizeaza reducerea datoriei, cea mai mare actiune de restructurare a unei datorii suverane din istorie, informeaza Bloomberg.

Cele mai mari banci grecesti, multe dintre fondurile de pensii, si mai mult de 30 de banci si asiguratori din Europa, inclusiv BNP Paribas, Commerzbank si Generali, au agreat oferta. Aceasta se ridica la aproape 124 miliarde de euro, conform calculelor Bloomberg.