Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Premierul Ungureanu se intalneste vineri dimineata cu guvernatorul BNR

Premierul Mihai Razvan Ungureanu are programata, in aceasta dimineata, o intalnire cu guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, la discutii urmand sa participe, cel mai probabil, si ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi. Intalnirea vine in contextul declaratiilor din ultimele zile ale presedintelui Traian Basescu si premierului Ungureanu privind relaxarile fiscale, prin reintregirea salariilor bugetarilor si reducerea cu 3-5 puncte procentuale a contributiilor de asigurari sociale. Presedintele Traian Basescu a declarat, in urma cu doua zile, in Parlament, ca puterea are datoria de a gasi solutii pentru ca in jurul datei de 1 iunie sa fie "reintregite" salariile bugetarilor. Anterior, si primul ministru anuntase ca Guvernul analizeaza o posibila reducere a contributiilor de asigurari sociale, intr-o marja cuprinsa intre 3-5%, "sigur pentru angajati, poate si pentru angajatori", daca situatia economica interna si externa va favoriza aplicarea unei astfel de masuri. Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au primit anul trecut o majorare salariala cu 15%, iar pentru refacerea completa a veniturilor initiale ar urma sa mai beneficieze de o crestere de circa 16%. O majorare directa cu 16% ar insemna o cheltuiala suplimentara de personal de peste 3 miliarde de lei in acest an, adica o crestere anuala cu 6,4 miliarde lei, pornind de la o anvelopa salariala de 39,8 miliarde lei, nivel inscris in bugetul aprobat pe 2012. In varianta unei reduceri cu 3 puncte procentuale a contributiilor de asigurari sociale platite de angajati, salariile bugetarilor ar urca automat cu aproximativ 4,5%, iar majorarea directa pentru recuperarea integrala s-ar limita la 11%. In acest caz, pe sectorul bugetar scaderea de venit la bugetul CAS ar fi acoperita integral.

Banca Centrala Europeana mentine rata dobanzii de referinta la 1%, odata cu reaparitia presiunilor inflationiste

Banca Centrala Europeana a decis sa mentina rata dobanzii de referinta de 1%, dupa reaparitia inflatiei pe radarele sale, lucru care complica eforturile acesteia de a sustine cresterea economica, relateaza Bloomberg. Banca Centrala Europeana a decis joi mentinerea ratei de referinta la nivelul minim record de 1%, in linie cu asteptarile economistilor chestionati de Bloomberg. Pentru anul 2012, BCE se asteapta la o rata de crestere a preturilor situata in jurul a 2%, ceea ce va limita astfel posibilitatea reducerii ratelor dobanzii sub nivelul actual. Dupa ce a injectat in sectorul bancar, de la inceputul anului, mai mult de 1 trilion de euro pentru a evita o criza a creditelor, BCE se confrunta acum cu o crestere a pretului petrolului, care pune presiune pe inflatie, intr-o perioada in care sase dintre cele 17 state ale zonei euro sunt in recesiune.

Ungaria: Guvernul isi mentine angajamentul de semnare a acordului financiar cu FMI si UE

Guvernul Ungariei doreste sa demareze ''cat mai curand posibil'' negocierile cu Fondul Monetar International si cu Uniunea Europeana pentru a obtine un imprumut care sa realimenteze bugetul, a anuntat joi ministrul ungar fara portofoliu si responsabil de negocierile cu FMI. Acesta a subliniat si ca guvernul ungar nu are niciun ''plan B'' care sa suplineasca acordul cu FMI si UE. Recent, in presa ungara au circulat si zvonuri conform carora guvernul primului ministru conservator, Viktor Orban, nu doreste cu adevarat sa semneze acordul si sa linisteasca pietele, insa oficialul maghiar a dezmintit aceste zvonuri.