Comisia europeana a trimis o echipa de experti in Spania in aceasta saptamana pentru a discuta despre evolutia bugetara a tarii, relateaza AFP. Acest lucru vine dupa anuntul de saptamana trecuta care a luat prin surprindere partenerii europeni, si care a precizat o tinta mai mare de deficit bugetar pentru anul 2012.

"Aceasta misiune se inscrie in cadrul de intalniri regulate si bilaterale cu statele membre pentru a face schimb de informatii cu privire la situatia macroeconomica si bugetara si pentru pregatirea previziunilor de primavara ale Comisiei Europene", a declarat vineri purtatorul de cuvant al comisarului european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, Amadeu Altafaj.

"Insa, aceasta misiune nu este in niciun caz motivata de indoielile asupra cifrelor deficitului public spaniol. Nu este cazul'', a subliniat Altafaj. Seful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a anuntat saptamana trecuta, dupa summitul european, ca deficitul public va fi de 5,8% in acest an, peste nivelul de 4.4% stabilit initial. De asemenea, acesta a dat asigurari ca noua tinta nu va compromite obiectivul de 3% vizat pentru 2013.

In consecinta, comisiarul european Olli Rehn a invitat marti Spania sa prezinte o strategie prin care sa atinga anul viitor un deficit public in limita stabilita de tratatele europene, de 3% din PIB, insa comisarul nu a cerut Madridului sa isi respecte angajamentele intermediare pentru anul 2012.

''Noi avem nevoie de informatii complete cu privire la derapajele bugetare din 2011 si motivele acestora. Noi avem nevoie de informatii complete asupra planurilor bugetare ale guvernului spaniol pentru acest an si urmatorul'' inainte de a putea decide, a afirmat marti, Olli Rehn.