Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a revizuit in scadere pentru a doua luna consecutiv previziunile privind cererea mondiala de petrol in anul 2012, ingrijorata de evolutiile economice din tarile dezvoltate si de nivelul preturilor barilului, relateaza AFP.

In raportul sau realizat lunar, OPEC evalueaza o cerere mondiala zilnica de petrol de 88,64 milioane de barili pentru anul 2012, in scadere fata de estimarea din februarie, care reprezenta 88,76 milioane de barili pe zi. Fata de anul 2011, valoarea anticipata este mai mare cu 0,86 milioane de barili pe zi.

"Cresterea economica scazuta din economiile statelor OECD afecteaza negativ cererea de petrol. Desi datele economiei americane arata semne de ameliorare, situatia din Europa precum si preturile mari ale petrolului conduc la incertitudini semnificative privind cererea viitoare de petrol pentru tot restul anului", a subliniat organizatia formata din 12 state, care realizeaza in jur de 30% din petrolul produs la nivel mondial.

OPEC a afirmat ca situatia din zona euro s-a ameliorat in ultimele saptamani, insa se asteapta la incertitudini datorita schimbarilor politice care vor avea loc in Grecia, in luna aprilie, si in Franta, in luna mai.

De asemenea, alte vesti pesimiste vin si din alte state membre ale OCDE, in special din China, unde cresterea economica va incetini cu un punct procentual fata de raportul din 2011 si, prin urmare, cererea va slabi. In plus, in scadere este si consumul din Brazilia si din Iran, doi actori regionali majori.

Pretul barilului de petrol a continuat sa se majoreze in luna februarie, a precizat OPEC, cosul de referinta al organizatiei inregistrand un pret mediu mai mare cu 5,1% fata de luna precedenta.

Aceasta crestere este datorata "factorilor geopolitici" legati de tensiunile dintre Iran si comunitatea internationala, si "amplificarii activitatilor speculative de pe piata futures a petrolului", a explica OPEC, care a adaugat ca nici scaderea economica din Europana, nici revizuirea in jos a cererii de petrol, nu pot stopa cresterea pretului barilului.