Deficitul comercial al Statelor Unite a crescut puternic in ianuarie datorita preturilor ridicate ale petrolului, atingand cel mai inalt nivel din octombrie 2008, conform cifrelor publicate vineri de catre guvern si citate de AFP.

Datele arata ca deficitul comercial a ajuns la 52,6 miliarde de dolari, fiind mult peste valoarea de 48,2 miliarde de dolari estimata de analisti. De asemenea, deficitul comercial din decembrie a fost revizuit in crestere, la 50,4 miliarde, fata de valoarea comunicata initial, de 48,8 miliarde.

In ianuarie progresul exporturilor a fost de 1,4%, in timp ce importurile au crescut cu 2,1% fata de luna precedenta. In termeni nominali, exporturile din ianuarie au reprezentat 180,8 miliarde de dolari, iar importurile 233,4 miliarde.

Soldul balantei comerciale americane a fost semnificativ influentata negativ de nivelul cotatiei petrolului, pretul barilului de petrol importat fiind pentru a patra luna consecutiv peste pragul simbolic de 100 de dolari. In ianuarie 2011, pretul barilului se afla la nivelul de 84,3 dolari.

Din deficitul comercial total de 52,6 miliarde de dolari, 29,7 miliarde au reprezentat un deficit generat de produsele petroliere.

Exportatorii americani au continuat sa inregistreze performante semnificative, Departamentul de Comert al SUA mentionand exporturi record ale serviciilor, bunurilor de capital si industriei auto.