Agentia Fitch Ratings a redus ratingul Greciei de la "C" la "RD" (restricted default, incetare partiala de plati), dupa anuntul de vineri privind rezultatele preschimbarii datoriei tarii, potrivit unui comunicat citat de AFP.

Agentia precizeaza ca, o data ce preschimbarea va fi realizata, va atribui un nou rating Greciei.

Agentia precizeaza ca, o data ce preschimbarea va fi realizata, va atribui un nou rating Greciei, in categoria speculativ, ceea ce semnifica faptul ca solvabilitatea tarii este pusa sub semnul intrebarii. Ratingul C, care face parte din categoria speculativ, corespunde la Fitch unei incetari de plati "iminenta sau inevitabila".

O alta mare agentie, Standard and Poor's (SP), a adoptat o pozitie similara la finele lui februarie, incadrand ratingul tarii la "SD" (selective default), fata de "CC" anterior, si anuntand ca va urca nota la CCC, o data ce preschimbarea va fi realizata efectiv.

Moody's, care nu are rating pentru incetare de plati, a redus in 2 martie ratingul Greciei la "C", fata de "Ca" anterior.

Fitch considera ca operatiunea realizata de Grecia constituie o "preschimbare sub presiune, chiar daca oficial a fost anuntata ca fiind pe baza de voluntariat.