Dupa demisia fostului presedinte al Bancii Nationale a Elvetiei (BNE), Philipp Hildebrand, care a demisionat in urma unor tranzactii litigioase cu valuta, un alt membru al conducerii bancii centrale elvetiene este pus sub presiune pentru fapte similare, informeaza AFP.

Jean-Pierre Danthine este suspectat ca ar fi vandut, pe 20 mai 2010, 126.000 de euro, chiar inainte de incetarea sprijinului pe care BNE l-a acordat monedei europene, care a dus la scaderea euro.

Faptele au fost descoperite de un raport de audit al KPMG in care s-au prezentat, saptamana trecuta, toate operatiunile bancare efectuate de catre membrii conducerii BNE, initiat dupa scandalul in care a fost implicat Hildebrand.

Dupa demisia lui Hildebrand, Jean-Pierre Danthine a declarat ca el si-a gestionat averea intr-un mod "ultra-pasiv".

Cu toate acestea, raportul KPMG a aratat ca membrul executiv al BNE a avut o gestionare "normala" la banca sa, si nu "pasiv". Solicitat de ziarul Sonntag, Danthine a mentionat ca un mandat pasiv l-ar fi obligat sa isi lichideze toate pozitiile sale si sa constituie un portofoliu nou, lucru pe care acesta nu l-a dorit.

Luni, Banca Nationala a Elvetiei trebuie sa adopte un nou regulament cu privire la gestionarea bunurilor personale ale membrilor din conducere, conform ziarului SonntagsZeitung. In cazul in care acestia vor dori sa isi gestioneze bunurile, ei vor trebui sa faca acest lucru printr-un cont deschis la banca centrala.