Ministrii de finante ai statelor din zona euro se intalnesc luni pentru a discuta despre acordarea celui de-al doilea pachet de salvare a Greciei si situatia financiara a Spaniei, relateaza BBC.

Eurogrupul - format din ministrii economiei si finantelor ai statelor din zona euro, se intruneste luni la Bruxelles, iar unul dintre subiecte va fi legat si de Spania, dupa ce prim ministrul Mariano Rajoy anuntase la inceputul acestei luni ca guvernul spaniol a stabilit un deficit de 5,8% din PIB in anul 2012, fata de tinta de 4,4% hotarata initial.

Intr-un interviu acordat unui ziar spaniol, ministrul Economiei, Luis De Guindos, a declarat ca este sigur ca ministrii de finante vor recunoaste eforturile uriase depuse de Spania pentru reducerea cheltuielilor.

Spania planuieste o reducere de 30 de miliarde de euro a cheltuielilor bugetare in acest an, intr-o perioada in care economia scade. In plus, guvernul este supus unor presiuni politice, in weekend sute de mii de persoane protestand impotriva reformelor de pe piata muncii. Noile reguli prevad reducerea indemnizatiilor si o mai mare usurinta a firmelor de a se abate de la intelegerile nationale cu sindicatele.

De asemenea, se asteapta si acordul pentru cel de-al doilea ajutor financiar destinat Greciei, dupa ce statul elen a reusit sa finalizeze cu succes schimbul datoriei cu investitorii privati. Intelegerea Greciei cu creditorii privati este cea mai mare restructurare a unei datorii publice din istorie si deschide drumul catre pachetul financiar in valoare de 130 de miliarde de euro.

Directorul general al FMI, Christina Lagarde, a spus ca aceasta intelegere a fost "un pas important, care va reduce dramatic nevoile de finantare ale Greciei pe termen mediu si contribuie la sustenabilitatea datoriei". Fondul Monetar International se va intalni pe 15 martie pentru a decide contributia pe care o va avea la salvarea zonei euro.

In cadrul schimbului datoriei, bancile si alte institutii financiare au acceptat sa substituie titlurile detinute, cu unele noi, care au o valoare mai mica si un randament mai scazut. Acordul implica 172 de miliarde de euro, conform paginii de internet a guvernului grec, investitorii inregistrand pierderi totale de 74%.