"​Decizia de marire/restauratie a salarilor sau diminuarea CAS este o decizie suverana a Romaniei. Cred ca principial trebuie respectat angajamentul luat de refacere a salariilor in sectorul bugetar pina in 2013. Acest lucru trebuie sa tina cont de respectarea tintei de deficit bugetar pe 2012 asumata de Romania, precum si incadrarea in tinta de 7 la suta din PIB valoare totala a anvelopei salariale. Totodata, este important ca masura sa fie in corelatie cu politica fiscala pentru anul 2013 si ulterior, pentru ca o eventuala masura de acest gen sa fie consolidata si sustenabila pe termen lung. Acest demers ar duce la apropierea salarilor cu sectorul privat, care a inregistrat o crestere anul trecut", a declarat pentru HotNews.ro Mihai Tanasescu, senior adviser la FMI.

Mihai Tanasescu in studioul HotNewsTVFoto: Hotnews

"Totodata, deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat trebuie bine monitorizat (ca deficit structural), acesta fiind sub un control strict al UE. De aceea orice masura in aceasta directie trebuie bine cantarita. Cel mai important este indiferent de masura pe care Romania doreste s-o implementeze, ca aceasta sa fie sustenabila si durabila pe termen lung", a mai precizat acesta.

Decizia de crestere a salariilor bugetarilor, contestata de o buna parte dintre economisti, va fi una politica, argumentele strict economice cantarind prea putin intr-un an electoral cum e 2012. La finalul saptamanii trebute, Bogdan Dragoi-ministrul Finantelor, anuntase ca impactul bugetar al cresterii salariilor- 2,3 miliarde de lei/6 luni va fi acoperit prin cresterea incasarilor bugetare.