Grecia trebuie sa reduca cu 5,5 procente din PIB cheltuielile bugetare in 2013 si 2014 pentru a indeplini tintele fiscale care conditioneaza primirea celui de-al doilea ajutor financiar de catre Atena, arata un raport al Comisiei Europene, citat de Reuters.

Raportul de conformare ("The Compliance Report") al executivului Uniunii Europene descrie progresul reformelor implementate de Grecia pentru primirea din partea zonei euro a noului ajutor financiar si recomanda ca prima rambursare sa fie facuta cat mai repede posibil.

Raportul obtinut de Reuters, spune ca pachetul de economisiri adoptat de Grecia la inceputul anului 2012, estimat la 1,5% din Produsul Intern Brut, ar trebui sa permita guvernului de la Atena sa respecte obiectivul de scadere a deficitului bugetar primar sub 1% in acest an.

"Cu toate acestea, previziunile actuale arata decalaje fiscale largi in 2013 si 2014", informeaza raportul Comisiei, adaugand ca reducerea totala pentru urmatorii doi ani trebuie sa fie de 5,5%. Prin urmare, vor trebui anuntate si implementate taieri aditionale de cheltuieli din partea autoritatilor grecesti in urmatoarele luni, in special cand Grecia isi va actualiza bugetul pe termen mediu, in mai 2012.

In acelasi timp, in Grecia alegerile parlamentare vor fi in luna aprilie. Deja exista o durere puternica generata de austeritate, cu somaj ridicat mai ales in randul tinerilor.

Raportul Comisiei spune ca, in pregatirea noilor reduceri de cheltuieli bugetare, guvernul si-a revizuit programul de cheltuieli publice, concentrandu-se pe economisiri in ceea ce priveste cheltuielile sociale, apararea si restructurarea administratiei locale si centrale. De asemenea, vor fi reduceri de personal in sectorul public conform regulei de o persoana angajata la cinci persoane retrase. Atena urmareste si reducerea cheltuielilor cu medicamentele si cheltuielilor operationale ale spitalelor.

"Continuare unei sprijin financiar international comprehensiv poate fi asteptata doar daca se imbunatateste implementarea politicii. Determinarea autoritatilor din Grecia de a ramane la politicile stabilite va fi testata in urmatoarele luni, cand trebuie sa identifice masurile de reducere a deficitului care sa inchida decalajul urias pentru 2013-2014", mentioneaza raportul Comisiei Europene.

Noile masuri sunt necesare statului elen pentru a primi in continuare ajutor financiar din partea zonei euro si a Fondului Monetar International in cadrul celui de-al doilea pachet de salvare de la faliment, in valoarea de 130 de miliarde de euro, care va asigura finantarea Atenei pana in 2014.

Insa, pentru a primi urmatoarele transe, Grecia trebuie sa inregistreze un surplus primar (sold al bugetului general inainte de plata dobanzilor pentru imprumuturi) de 1,8% din PIB in 2013 si de 4,5% in anul 2014.

"Politicile curente nu sunt suficiente pentru a aduce conturile publice in aceste tinte. Guvernul trebuie sa identifice un cumul de masuri (5,5% din PIB) pana in iunie 2012 si sa le adopte in bugetele pentru 2013 si 2014 pentru a atinge aceste tinte", a specificat raportul.​