Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Comisia Europeana: Pana acum nu am fost deloc consultati cu privire la o masura atat de importanta cum e cea de crestere a salariilor bugetarilor. Guvernul era obligat sa o faca

Comisia Europeana nu a fost informata de Guvernul de la Bucuresti in legatura cu o eventuala crestere a salariilor din sectorul public, se arata intr-un raspuns remis miercuri HotNews.ro de catre oficiali ai Directiei Generale Afaceri Economice si Financiare a Comisiei Europene. "Asa cum se arata fara echivoc in Memorandumul de Intelegere care sta la baza programului de asistenta, autoritatile romane s-au angajat sa consulte Comisia in timp util inainte de adoptarea oricarei masuri noi care poate avea implicatii in ceea ce priveste obiectivele programului. Mai mult decat atat, prin acordul incheiat, acestea sunt obligate sa furnizeze toate informatiile necesare cu privire la orice fel de masuri ori de reforme cu impact fiscal. Pana in prezent, nu am primit nicio informatie oficiala cu privire la majorarea salariilor cu 16% in sectorul public si nici nu am fost consultati cu privire la acest aspect extrem de important", se arata in raspunsul remis HotNews.ro. Reprezentantii Bruxelles-ului mai arata ca, de indata ce personalul Comisiei va primi informatiile relevante, se va face evaluarea necesara si va fi estimat impactul acestei masuri asupra bugetului. "Cresterea prudenta a salariilor in domeniul bugetar este primul punct din programul economic al guvernului. Intr-o luna de zile vom avea toate datele economice si vom da o data clara", a declarat recent premierul Mihai Razvan Ungureanu, la Antena 3. Primul ministru se afla, astazi, intr-o vizita la Bruxelles, unde are programate intalniri cu preşedintele Consiliului European şi cu preşedintele Comisiei Europene.

ArcelorMittal va cumpara o cantitate uriasa de energie de la Nuclearelectrica prin intermediul bursei

ArcelorMittal va cumpara o cantitate uriasa de energie de la Nuclearelectrica prin intermediul bursei. Cele doua companii au gasit, in cele din urma, o formula mai putin controversata in vederea incheierii unui contract pe doi ani pentru furnizarea unei cantitati uriase de energie. Contractul va fi incheiat pe Operatorul Pietei de Energie Electrica "OPCOM", in acest sens fiind depusa din partea ArcelorMittal o cerere de oferta pentru cumpararea a 3.149.460 MWh. Conform solicitarii, ofertele de vanzare pot fi transmise la Operatorul Pietei de Energie Electrica "OPCOM" pana miercuri, 21 martie 2012, ora 15:30. Pretul nu este fix. Pentru prima luna de livrare pretul va fi de 200 lei/Mwh, dupa care va fi utilizata o formula de calcul care poate sa-l scada si la 170 lei/MWh. Initial, Nuclearelectrica si ArcelorMittal au discutat posibilitatea incheierii unui contract bilateral direct pentru 2,8 TWh, insa acest lucru a starnit o reactie negativa din partea organismelor internationale - FMI si Banca Mondiala - potrivit surselor HotNews.ro.

Studiu IDC: Apple are peste jumatate din piata tabletelor si va continua sa fie lider cel putin in urmatorii trei ani - IDC

Apple a avut in ultimul trimestru al anului trecut circa 55% din piata mondiala a tabletelor, piata pe care s-au vandut peste 28 de milioane de unitati in acea perioada. In plus, compania condusa de Tim Cook va continua sa domine piata cel putin pana in 2015, arata o analiza a International Data Corporation. Anul trecut s-au vandut peste 68 milioane de tablete pe plan mondial, iar in acest an se va depasi pragul de 100 de milioane. Studiul mai arata ca tableta companiei Amazon poate face volume importante, dupa ce in ultimul trimestru din 2011 si-a gasit peste patru milioane de cumparatori numai in Statele Unite. Studiul mai arata ca Apple va continua cativa ani sa fie lider de volume cu al sau iPad, insa incepand din 2015 tabletele cu Android ar putea incepe sa domine piata.