Investitorii mizeaza ca guvernul Romaniei va ramane fidel programului economic convenit cu FMI si UE, inainte de alegerile electorale din aceasta toamna si dupa cele mai ample proteste din ultimul deceniu, care au dus la demisia primului ministru Emil Boc, relateaza Bloomberg.

Romania, a doua cea mai saraca tara din UE, a vandut un volum record de obligatiuni in primele doua luni ale anului si mult peste cat programase initial in acest trimestru, culegand roadele modelului de politica economica controlat de Fondul Monetar International, in timp ce vecinii sai, precum Ungaria si Ucraina, intampina dificultati in accesarea fondurilor de la FMI. Joi, Romania planuieste sa atraga 500 de milioane de lei (150 de milioane de dolari) prin emiterea de titluri pe 5 ani, avantajata de randamentele in scadere, se arata in articolul semnat de

in articolul semnat de Agnes Lovasz si Irina Savu.

"Dintr-o perspectiva a unor venituri fixe, Romania face cele mai multe dintre lucrurile corecte. Cred ca Romania va avea o performanta mai buna din punct de vedere macroeconomic si probabil si pe latura politica. Faptul ca a avut un program cu FMI a oferit o ancora din punct de vedere politic", a afirmat Blaise Antin, care a consiliat plasarea unor datorii in valoare de 5 miliarde de dolari pe pietele emergente, pentru TCW Group, in Los Angeles.

Romania a apelat la un imprumut de 20 de miliarde de euro (26,1 miliarde de dolari) de la FMI si UE pentru perioada 2009 - 2011, pentru a iesi din recesiunea adanca prin care a trecut. Guvernul, care a redus salariile publice si a crescut taxele pentru a reduce deficitului bugetar la 1,9% din PIB in acest an, de la 4,35% in 2011, a convenit si un acord de tip preventiv de 5 miliarde de euro, pentru a asigura investitorii inainte de alegerile din acest an.

Romania a schimbat imaginea sa de "student mediocru" in ceea ce priveste politica economica dupa ce guvernul a rezistat voturilor de neincredere si protestelor generate de intelegerea cu FMI, a mentionat luna trecuta Jeffrey Franks, seful misiunii FMI din Bucuresti. Fondul Monetar se asteapta ca orice alt nou guvern sa onoreze termenii acordului prezent de imprumut si mentinerea in termenii fiscali stipulati.

Beneficiind de o imbunatatire a perceptiei evolutiei economice, Romania a atras in acest an 22,8 miliarde de lei prin titluri de trezorerie pe piata interna si 2,25 miliarde de dolari prin obligatiuni catre investitorii internationali, cele mai mari sume atrase incepand cu 2005, conform datelor furnizate de banca centrala.

Diferenta de dobanda (spread) pe care investitorii premium o cer pentru a achizitiona titluri romanesti in schimbul celor germane a scazut in acest an cu 125 de puncte de baza, ajungand la 3,98%. (1 punct de baza reprezinta 0,01%). Spreadul pentru Ungaria la aceeasi maturitate a scazut cu 110 puncte de baza, reprezentand 7,65%. In acelasi timp, pentru Polonia spreadul a ajuns la 4,5%, fata de 4,57% la sfarsitul anului 2011.

Ungaria a anuntat inca din noiembrie 2011 ca doreste sa inceapa negocierile cu FMI pentru a obtine asistenta financiara, odata cu confruntarile pe care guvernul le-a avut cu UE si FMI pe fondul problemelor de independenta a bancii centrale.

De asemenea, pachetul de salvare a Ucrainei a fost blocat pentru un an, deoarece guvernul nu a aprobat cresterea preturilor consumatorilor de energie.

In acelasi timp, prima de risc a Romaniei a fost in acest an printre cele mai bune 16 performere. Costul asigurarii impotriva falimentului Romaniei a scazut cu aproape 150 de puncte de baza in acest an, ajungand la 299 puncte de baza miercuri, conform datelor furnizate de grupul CME, care reuneste preturile citate de dealeri pe pietele private. Prima de risc este cu 213 puncte de baza mai mica decat cea a Ungariei si cu 30 de puncte peste cea a Poloniei.

"Ei si-au facut treaba anul trecut si in acest moment FMI este foarte bucuros", a spus Guillaume Tresca, strateg pentru pietele emergente de la Credit Agricole din Paris, luni.

"Au implementat masuri fiscale puternice pentru a intruni tintele fiscale si de deficit".

Credit Agricole recomanda investitorilor sa achizitioneaza titluri de trezorerie romanesti la un an in moneda straina, pe masura ce statul balcanic si-a imbunatatit soldul fiscal iar banca centrala are spatiu de reducere a ratelor dobanzii.

Aceasta sarcina a fost amenintata la inceputul anului de acuzatiile de coruptie si de cei doi ani succesivi de crestere a taxelor si de reducere a cheltuielilor guvernamentale, inclusiv o scadere cu 25% a salariilor bugetare si protestele violente care au dus la ranirea a 60 de persoane.

Demonstratiile l-au fortat pe fostul premier Emil Boc sa renunte la putere, unul dintre opt lideri europeni nevoiti sa isi paraseasca biroul in urma crizei datoriilor din Europa.

Acest lucru a afectat si leul romanesc, moneda cu cea mai slaba performanta dintre statele membre din Europa de Est. Leul a pierdut 1,06% in fata euro in 2012, tranzactionandu-se la 4,3701 la Bucuresti, miercuri.

"Linia de fond pentru Romania este reprezentata de faptul ca inca se bucura de suportul FMI si UE in forma acordului preventiv stand-by, promovand astfel un risc relativ redus in comparatie cu Ungaria", a afirmat Michal Dybula, economist al pietelor financiare de la BNP Paribas din Varsovia, pe 22 februarie, care a avertizat insa ca o crestere a salariilor poate incuraja cererea de import si poate conduce la dezechilibre externe.

Mihai Razvan Ungureanu a fost numit in functia de premier luna trecuta si fostul sef al serviciilor secrete externe a promovat o noua generatie de politicieni.

El l-a numit pe Bogdan Dragoi, 31 de ani, ministru de finante si pe Lucian Bode, 38 de ani, sa conduca economia, in contextul in care criza datoriilor a redus cererea pentru exporturile statelor din Balcani si a limitat fluxurile de creditare.

Coalitia de guvernare a ales sa mentina intelegerea cu FMI si in acelasi timp sa sprijine cresterea economica, presedintele Traian Basescu declarand pe 7 martie ca salariile din sectorul public ar trebui reintregite la nivelul de dinainte de criza pana la alegeri.

Conform prognozelor Comisiei Europene din februarie, in acest an economia Romaniei este asteptata sa creasca cu 1,6 procente. Pentru Polonia se estimeaza o crestere de 2,5%, cea mai mare din UE, iar Cehia va stagna, mentioneaza Comisia.