Produsul intern brut al Sloveniei ar urma sa se contracteze cu 0,9% in 2012, a anuntat joi guvernul sloven, care spera pana in prezent la o crestere economica de 0,2%, relateaza AFP.

"Contractia este consecinta unei scaderi a cererii externe si a inaspririi conditiilor pentru finantarea statului si a bancilor", a explicat Bostjan Vasle, presedintele institutului guvernamental sloven pentru cercetari si analize macroeconomice (UMAR).

"Doar exporturile vor avea un impact pozitiv asupra cresterii, ceilalti factori vor ramane negativi", a adaugat acesta. In ianuarie, UMAR isi redusese previziunile de crestere pentru 2012 de la 2,0% la 0,2%.

Institutul a revizuit in scadere si previziunea de crestere pentru 2013, la 1,2%, de la 2,0%.

UMAR se asteapta si la o crestere a ratei somajului, care ar urma sa ajunga la 12,9% din populatia activa, fata de 12,1% in decembrie 2011.

Slovenia, membru al Zonei Euro din 2007, a intrat oficial in recesiune, dupa o contractie a PIB-ului in ultimele trei trimestre din 2011.

Tara, puternic dependenta de exporturi, a fost lovita din plin de incetinirea evolutiei economice in Zona Euro.

Noul premier conservator, Janez Jansa, si-a anuntat intentia de a pune in practica planuri de rigoare bugetara pentru a reduce deficitul public la 3% din PIB, in conditiile in care acesta oscila intre 5% si 6% din PIB in ultimii trei ani.