Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Alexandra Gatej: AmCham a propus infiintarea pe langa primul ministru a unui Chief Information Officer care sa realizeze integrarea bazelor de date, eficientizarea achizitiilor informatice, crearea interfetei simple intre stat si cetatean

Combaterea evaziunii fiscale in agricultura si implicarea statului in cumpararea de case de marcat pentru micii producatori sunt cateva dintre propunerile Camerei de Comert Americane in Romania pentru eficientizarea activitatii statului. Presedintele Camerei, Alexandra Gatej, a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro ca institutia pe care o conduce militeaza pentru largirea bazei de impozitare si pentru inregistrarea tuturor producatorilor agricoli cu suprafete mai mari de 10 ha, de exemplu, in forme juridice fiscalizate. O alta masura sustinuta de Camera de Comert Americana in Romania este scaderea CAS-ului atat la angajat, cat si la angajator. Sprijinirea cercetarii in domenii ca IT si auto sunt alte avantaje pe care Romania le poate folosi in aceasta perioada, sustine Alexandra Gatej. Potrivit acesteia, companiile mari de IT prezente in Romania intra in relatii directe cu cercetatorii, pentru ca se creeaza softuri in Romania, sustine aceasta. Tara noastra este inca recunoscuta pentru capacitatea tehnica a inginerilor si in domeniul auto. "De aceea statul este obligat sa creeze infrastructura de cercetare si dezvoltare necesara comercializarii si contributiei la PIB si la export", a declarat presedintele Camerei de Comert Americane in Romania.

Alexandru Nazare cere Comisiei Europene sa sprijine realizarea unei noi autostrazi: Bors - Targu Mures - Iasi

Ministrul Transporturilor cere Comisiei Europene sa sprijine realizarea unei noi autostrazi: Bors - Targu Mures - Iasi. Ministrul Alexandru Nazare a avut la Bruxelles o intalnire cu vicepresedintele Comisiei Europene, care este si comisar european pentru Transport. In cadrul intalnirii, oficialul i-a cerut sprijin prin finantare europeana in vederea realizarii sectiunii rutiere Bors -Targu Mures - Iasi. Alexandru Nazare a declarat ca aceasta "va fi prima autostrada care sa deserveasca Nordul Romaniei si va conecta jumatate din tara la Piata Unica". Ministrul Transportului a precizat ca exista un angajament al Comisiei de a oferi Romaniei asistenta tehnica pentru pregatirea unei liste de proiecte eligibile; obiectivul este cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor in perspectiva financiara 2014-2020.

Bloomberg: Randamentul pentru obligatiunile Romaniei scade, dupa ce planul cu FMI a supravietuit protestelor de strada

Investitorii mizeaza ca guvernul Romaniei va ramane fidel programului economic convenit cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, inainte de alegerile electorale si dupa cele mai ample proteste din ultimul deceniu, se arata intr-o analiza Bloomberg. Romania, pe locul doi in topul celor mai sarace tari din Uniune, a vandut un volum record de obligatiuni in primele doua luni ale anului si mult peste cat programase initial in acest trimestru. Acesta este rezultatul modelului de politica economica aflat sub controlul FMI, noteaza publicatia citata, care precizeaza ca Ungaria si Ucraina intampina dificultati in accesarea fondurilor de la FMI. Romania a schimbat imaginea de "student mediocru" in ce priveste politica economica dupa ce guvernul a rezistat voturilor de neincredere si protestelor generate de intelegerea cu FMI, a mentionat luna trecuta seful misiunii Fondului Monetar International din Bucuresti, Jeffrey Franks.

Actiunile Apple au atins un nou nivel record: 600 de dolari, capitalizarea bursiera a ajuns la 555 miliarde dolari

Apple a atins un nou nivel record, dupa ce actiunile sale au depasit joi nivelul de 600 dolari la bursa de la New York. Apple este cea mai valoroasa companie din lume, cu o capitalizare bursiera de 555 de miliarde dolari, scrie Agentia France Presse. Potrivit acesteia, evolutia buna se datoreaza asteptarilor legate de noul iPad, care se lanseaza astazi pe cateva piete importante si despre care s-a scris ca va beneficia de un numar record de comenzi. Actiunile companiei au avut o evolutie extraordinara: in doua luni de tranzactionare au ajuns de la 400 la 600 de dolari. Analisti ai Morgan Stanley estimeaza ca aceasta crestere va continua si se va ajunge la 720 dolari/actiune.