Oficiali ai Biroului National de Statistica din China (BNS) au anuntat ca autoritatile locale forteaza unele hoteluri, companii din minerit si prelucrare a aluminiului sa raporteze cifre false, relateaza Bloomberg. Aceasta recunoastere alimenteaza temerile ca datele macroeconomice ale Chinei sunt serios alterate.

Reamintim ca in 2011, reprezentantii locali ai celor 31 de agentii guvernamentale au raportat un PIB de 51,8 trilioane de yuani (8,2 trilioane de dolari americani), cu 4,6 trilioane de yuani mai mare decat valoarea nationala calculata de catre Biroul de Statistica.

Oficiali raspunzatori de statistica din Hejin, oras din nordul provinciei Shanxi, a dat companiilor cifre "trucate" pentru a fi raportate in anul 2011, a comunicat Biroul National de Statistica pe 12 martie.

Discrepantele dintre cifrele locale si cele nationale pentru produsul intern brut arata sarcina ce trebuie indeplinita de oficiali pentru a sprijini increderea in sistemul de statistica. Pana acum, o masura luata in acest sens a reprezentat folosirea raportarilor online pe care le fac companiile, in scopul limitarii oportunitatilor oficialilor locali de a manipula cifrele.

"Biroul national isi demonstreaza hotararea de a imbunatati precizia datelor nationale, dar acesta are un drum lung de parcurs. In general, datele la nivel national ale Biroului de Statistica sunt mai de incredere, in timp ce statisticile locale trebuie privite cu atentie", a mentionat Lu Ting, economist al Bank of America din Hong Kong.

Biroul National de Statistica a sfatuit regiunile, departamentele si persoanele fizice sa invete o lectie din cazul Hejin, fara a face insa vreun comentariu referitor la frecventa unor astfel de incidente. De asemenea, BNS a transmis oficialilor raspunzatori de datele statistice sa nu incalce legile si reglementarile, scrie Bloomberg.

Luna trecuta, Biroul a implementat un sistem unificat de colecare directa a datelor privind productia, vanzarile cu amanuntul si investitiile a 700.000 de companii, pentru a spori acuratetea si a reduce posibilitatea de manipulare a datelor, a spus conducatorul agentiei, Ma Jiantag, pe 14 februarie. Orice interventie sau falsificare vor fi tratate "serios", a adaugat Ma.

BNS a sesizat autoritatea guvernamentala din Hejin asupra neregulilor si oficialii responsabili se vor ocupa de acest lucru, arata un comunicat din 12 martie. De asemenea, intr-o declaratie din 21 februarie, BNS mentioneaza ca oficialii din Yongchuan - provincia Chongqing - au intervenit in datele companiilor raportate in luna noiembrie 2011.

Anul trecut, China a condamnat doi oficiali pentru furnizarea de date confidentiale: Wu Chaoming, cercetator la Banca Centrala, a primit o sentinta de sase ani de inchisoare pentru dezvaluirea unor informatii secrete catre 15 persoane din sectorul financiar, si Sun Zhen, fostul secretar al biroului de statistica, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru o fapta similara.