Banca Centrala a anuntat vineri un curs al monedei unice europene de 4,3783 lei/euro, in crestere fata de cotatiile afisate joi cu 1,1 bani. Dealerii spun ca nivelul leului a fost aparat prin interventiile BNR volumele tranzactionate vineri fiind de peste 3 ori mai mari decat cele obisnuite, insa acestia precizeaza ca nu trebuie privit cu panica acest episod de depreciere, ci analizata evolutia monedei locale pe o perioada mai lunga de timp. "Asta nu inseamna ca gata, vor creste preturile sau se vor scumpi ratele sau benzina de maine. E nevoie de mai mult decat acest episod temporar", au mai spus dealerii pentru HotNews.ro. De altfel, raportul dintre euro si dolarul american a ajuns la 1,30, dupa ce datele publicate in SUA au fost peste asteptarile jucatorilor din piata.

Leul a inregistrat si joi un episod de depreciere, in timp ce monedele regionale au corectat o parte din pierderile din ziua precedenta. "Dinamica leului este surprinzatoare avand in vederea evolutia statica inregistrata de la inceputul anului acesta, dar poate nivelul tranzactionat este mai interesant decat amplitudinea miscarii (leul a pierdut numai 0,5% fata de euro in ultimele doua zile). Motivul acestei miscari ar putea fi un (presupus) control mai lax al bancii centrale si ar putea semnala ca leul s-ar putea tranzactiona intr-un interval mai larg – probabil unul intre 4,32- 4,42/EUR. Nu credem ca s-ar putea indeparta de nivelurile din ultimele luni avand in vedere declaratia viceguvernatorului Popa de acum doua luni ca leul se afla la valoarea corecta cand se tranzactiona in jur de 4,35/EUR. In aceasta dimineata leul a corectat o parte din pierderi, tranzactionandu-se la 4,3775/EUR, dar prognozele ING peste asteptarile pietei privind datele din SUA sugereaza ca de la nivelul curent leul ar putea inregistra pierderi marginale", se arata intr-o nota a ING Bank.

Ratele de dobanda s-au confruntat si ele cu o usoara presiune ascendenta probabil indusa de miscarile din piata valutara. Ratele O/N au castigat 30pb pana la 1,5%, in timp ce ratele 1M-3M au fost cotate pe piata swap-urilor valutare intr-un interval cu 5-10pb mai ridicat, 2,25-3%. Ratele cu scadente mai lungi au inregistrat cresteri de 5pb, ratele 6M si 1Y tranzactionandu-se la 3,15% si respectiv 3,25%. Aceasta presiune ascendenta ar putea fi temperata de efectul de la finalul periodei de constituire a rezervelor, se mai arata in raportul bancii olandeze.

"MF a atras ieri 1 miliard lei, suma dubla fata de cea anuntata, emitand titluri cu scadenta reziduala de patru ani la un randament mediu de 6,29%. Se pare ca luna martie ar putea fi inca o luna cu o diferenta pozitiva semnificativa intre valoarea titlurilor emise si a celor ce ajung la scadenta deoarece MF a atras deja 5,5 miliarde lei si mai sunt programate 3 licitatii. Daca ratele de dobanda raman la niveluri scazute, tedinta de scadere a randamentelor ar putea continua dar intr-un ritm mai redus.

Ministrul de finante Dragoi a spus ca administratorii datoriei publice au facut prefinantare pentru a nu depinde de ciclicitatea episoadelor cu presiune pe lichiditate. Acesta a adaugat ca vor continua aceasta strategie, beneficiind de tendinta de scadere a randamentelor. Ministrul crede ca imprumutul in valoare de un miliard euro de la Banca Mondiala ar putea fi aprobat in iunie. De asemenea, noteaza faptul ca prezenta activa a Romaniei pe pietele externe poate ajuta Romania sa extinda gama de investitori si in acelasi timp ii permite sa ceara finantare pe termene mai lungi. Acesta ar putea fi un indiciu pentru emisiunea in valuta anuntata pentru a doua jumatate a anului dar extinderea maturitatii peste 10 ani s-ar putea dovedi costisitoare si cu siguranta ar accentua riscul valutar", se mai arata in Raportul citat.