Deficitul balantei comerciale cu produse agroalimentare in anul 2011 a fost de 376 mil. euro, in scadere cu 48,5% fata de nivelul inregistrat in anul 2010, arata datele MADR. Reducerea la jumatate a deficitului comercial a fost posibila datorita cresterii sustinute a exporturilor de produse agroalimentare, intr-un ritm de peste doua ori mai inalt decat cel al cresterii importurilor. Romania a exportat in 2011 produse agroalimentare in valoare totala de 3.912,2 mil. euro, cu 851,8 mil. euro mai mult comparativ cu anul precedent.

Porumbul a detinut cea mai mare pondere in totalul exporturilor de produse agroalimentare, de 14,8% (ca si in anul 2010, cand a avut o pondere de 12,7%), fiind urmat de semintele de floarea-soarelui, cu o pondere de 13,0% si produsele din tutun, cu o pondere de 11,6%. Incasarile insumate rezultate din exportul celor trei produse aflate in top au atins nivelul de 1.538,9 mil. euro. In timp ce volumul exporturilor de seminte de floarea soarelui a fost de peste doua ori mai mare in 2011 fata de 2010, cantitatea de grau exportata in 2011 s-a redus cu 36,7% comparativ cu anul precedent.

Importurile de produse agroalimentare in anul 2011 fata de 2010 au crescut cu 13,1%, pana la nivelul de 4.288,2 mil. euro, principalele produse importate fiind zaharul, carnea de porc si preparatele alimentare. Importurile din tari din afara Uniunii au crescut intr-un ritm de peste doua ori mai rapid decat volumul achizitiilor intracomunitare, ponderea principala revenind zaharului, sroturilor de soia si tutunului brut. Cu toate acestea, datorita mentinerii caracteristicii de crestere in ritm mai inalt a exporturilor decat a importurilor, balanta comerciala cu produse agroalimentare in spatiul extracomunitar in anul 2011 a inregistrat un excedent de 191,7 mil. euro, mai mare cu 87,0% fata de soldul excedentar din 2010, printre produsele situate in top export situandu-se orzul si graul, alaturi de porumb si semintele de floarea-soarelui.

Uniunea Europeana a fost principalul partener in comertul agricol al Romaniei. Astfel, in anul 2011, exporturile de produse agroalimentare catre aceasta destinatie au avut o pondere valorica de 72,0%, iar importurile din statele membre UE au detinut o pondere de 78,9%.