Grecia a reusit sa recupereze aproape 1 miliard de euro din taxe, a anuntat Horst Reichenbach , liderul grupului de lucru trimis de UE pentru a ajuta autoritatile elene sa reformeze sectorul public, citat de BBC.

Cu toate acestea, "captura" de 946 de milioane este doar o mica parte din valoarea totala de 8 miliarde de euro ce trebuie stransa din taxe, a declarat acesta.

Horst Reichenbach, care este vicepresedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, a fost numit de Comisia Europeana la conducerea grupului operativ. Reichenbach conduce un grup de 45 de oficiali care viziteaza Grecia ocazional.

Experti din state precum Suedia si Olanda ofera asistenta in ceea ce priveste colectarea taxelor, in timp ce specialisti din Franta sunt trimisi in scopul de a urmari averile persoanelor fizice.

Reinchenbach a precizat ca suma recuperata a fost mai mult decat dubla fata de tinta de 400 de milioane de euro stabilita anul trecut. Grupul de lucru si-a propus sa ajute la reforma finantelor publice din Grecia si sa sprijine statul elen pentru a castiga din perspectiva competitivitatii.

Dupa ce in anul 2010 Grecia fusese salvata de la faliment, recent zona euro a aprobat si cel de-al doilea pachet de salvare, in valoare de 130 de miliarde de euro.

Ca parte a acestui ajutor financiar, Grecia a aprobat mai multe masuri de austeritate pentru a-si reforma sectorul public si vizeaza cresterea veniturilor bugetare prin recuperarea banilor care nu au fost colectati din taxe.

Reinchenbach a spus ca tara isi poate creste exporturile cu cel mult 10% daca va adopta standardele existente in restul Europei. Controalele vamale din Grecia dureaza in jur de 20 de zile, dublu fata de media UE, a adaugat acesta.

In plus, Reinchenbach a spus ca inca nu a fost luata nicio decizie cu privire la trimiterea mai multor inspectori europeni pentru a monitoriza finantele statului in urma aprobarii celui de-al doilea ajutor financiar.