- Ce inseamna un leu mai slab si care ar putea fi limitele pentru moneda nationala?
- Cei care au de facut plati in euro, vor plati mai mult, in vreme ce romanii care au de incasat contravaloarea in euro a unor facturi vor primi mai mult pentru aceeasi suma in euro.
- E drept, volatilitatea este redusa, adica variatiile cursului de schimb raman la un nivel bine gestionat de catre Banca Centrala.
"Media anuala a cursului eur/leu va fi in jurul a 4,3 lei pentru un euro. Asta ca medie, pentru ca variatiile pot duce leul pana la 4,4 in fata euro, valoarea minima a intervalului fiind probabil in jurul a 4,2 lei/euro. Fata de media anului 2011, vad leul usor mai depreciat in 2012", explica Florin Citu pentru HotNews in cadrul unui sondaj facut de redactia noastra.
"Ma astept ca leul sa atinga maximul in raport cu euro in primul trimestru din 2012, pe fondul vanzarilor de valuta rezultate din schimbarea sistemului de provizionare al bancilor. Astfel, moneda locala s-ar putea intari pana la nivelul de 4,1 daca BNR-ul lasa cursul liber in primele luni ale anului, insa dupa ce se vor finaliza vanzarile de euro de catre banci, cursul va urca din nou spre zona 4,3-4,4 pe fondul iesirilor treptate de capitaluri straine ca urmare a dificultatilor de finantare din Zona Euro", arata in cadrul aceluiasi sondaj Melania Hancila, economist sef Volksbank.
- Reperul Guvernatorului Mugur Isarescu: Vom incerca sa descurajam volatilitatea extrema prin alte masuri neortodoxe
"Am incercat sa oprim aceasta apreciere. In 2006-2007 am cumparat 10 miliarde de euro si tot nu am reusit sa oprim aceasta apreciere, ceea ce arata ca nu poti sa te bati cu pietele internationale de capital decat in anumite conditii", a mai explicat Isarescu. "Cand ai intrari mari de capitaluri, ce poate sa faca BNR? Sa cumpere euro si sa dea pe partea cealalta lei, ca nu cumparam valuta pe nasturi. Si facem emisiune monetara, inundand piata cu lei", a mai precizat Guvernatorul.
El a mai spus ca BNR se uita cu mare atentie si la cursul de schimb real efectiv. "Nu numai la cel nominal, ci si la cel calculat cu rata inflatiei. Si de asemenea nu numai la euro ci si la dolar. 20-30% din comertul exterior se face totusi in dolari", a mai adaugat Isarescu.
Volatilitatea excesivă nu face bine, în condiţiile în care variaţiile se transpun cu precădere în creşterea preţurilor, şi mai puţin în scăderea lor, explicase anterior Isărescu. "Volatilitatea excesivă nu ne face bine. O volatilitate mai mică poate face bine economiei. O volatilitate rezonabilă a cursului de schimb este benefică. Nu ne interesează modificarea cursului cu 2-3 procente", a conchis Guvernatorul.
- Ce arata rapoartele bancilor?
Miscarile ascendente ale ratelor O/N ar putea fi corelate cu presupusele interventii pe piata valutara. Dar, deoarece miscarile au fost graduale si de intensitate redusa, nu par a fi produsul modificarii lichiditatii induse de presupusele interventii valutare, ci mai degraba se pare ca piata se pozitioneaza pentru alte interventii valutare ale BNR. Ratele de dobanda cu scadente mai lungi au ramas aproape neschimbate, ratele de pana la un an s-au tranzactionat sub 3,35%.
"MF intentioneaza sa vanda astazi certificate de trezorerie cu scadenta de un an in valoare de 1 miliard lei. Deoarece pe piata secundara participantii sunt pregatiti sa cumpere aceste titluri la 5,40%, nivel cu aproximativ 10pb mai ridicat decat cel de acum o saptamana, credem ca MF va acorda o atentie mai mare randamentului platit decat sumei atrase. Astfel, suma atrasa ar putea fi mai mica decat cea de 2,5 miliarde lei de saptamana trecuta, randamentul mediu ar putea fi usor mai mare decat precedentul 5,27% dar randamentul maxim nu pare probabil sa fie mai mare de precedentul 5,40%", se mai arata in documentul citat.
Mai ne aducema aminte de cresterile 1992-1994/5?
Ma enervam mereu cand ma duceam la cumparaturi si de nervi nu mai gateam bine... Asa ca am rugat domnul sa preia piata - el stia preturile- , iar eu eram cu nasul in cratita si atat...
Triste vremuri de cratita pentru mine...